Pentru a doua vizită în Polonia am ales capitala, Varșovia. Citisem despre ea că nu e la fel de frumoasă precum Cracovia (nimic mai fals! Sunt o mulțime de obiective turistice din Varsovia ce merită văzute), însă căldurile bucureștene ne-au convins să cumpărăm biletele de avion cu Wizz Air care tocmai lansase această rută de 2 săptămâni.
Cum se ajunge ușor la Varșovia
Noi am profitat de ruta proaspăt lansată de Wizz în 2017 și am achiziționat 2 bilete de adulți, 1 bilet infant și un bagaj de cală cu 1400 lei. Totul cu o săptămână înainte, în mijlocul lunii iulie. Avionul a fost plin și am avut un zbor plăcut de 1h40min, fără întârzieri.
Cealaltă opțiune de zbor direct ar fi fost compania națională poloneză, dar orarul lor nu se potrivea cu al nostru și biletele la LOT ne costau cam 450€.
Bineînțeles că mai sunt și alte opțiuni, cu sau fără escală, bagaj de cală etc și prețul depinde de perioada călătoriei. Pentru asta există momondo 🙂 .
Cum se ajunge de la aeroportul Chopin în centrul Varșoviei
La acest capitol, polonezii stau bine căci sunt mai multe opțiuni: taxi (~40 zloți), uber (minim 25 zloți), tren (4.4 zloți) sau autobuz (4.4 zloți).
Cea mai bună alegere ni s-a părut trenul. Aeroportul e legat de oraș printr-o linie ferată, iar călătoria până în centru durează 25 de minute (sunt vreo 10 opriri). Linia S2 duce chiar în Warszawa Centralna. Biletul poate fi cumpărat de la ghișeul SKM din aeroport, de la automatele din apropierea peronului sau chiar din tren. Costă doar 4.4 zloți, e un bilet normal pentru 1 zonă, valabil 75 de minute și care permite transferul în alte mijloace de transport în limita intervalului de 75 de minute.
Cred că este cel mai ieftin transport aeroport-centru pe care l-am experimentat vreodată! Și e cea mai bună opțiune pentru că scurtcircuitează posibilele ambuteiaje din trafic.
La întoarcere am luat autobuzul 175 către aeroport, căci era duminică și traficul era ok, iar noi ne aflam în apropierea capătului de linie și astfel ne-am găsit locuri pe scaun ușor.
Cazare în Varșovia
Deși nu-s multe opțiuni disponibile în luna iulie, de pe o săptămână pe alta, ne-am rezervat cazare în Varșovia pe booking: un apartament în centrul vechi, la 2 pași de Stare Miasto, piața centrală.
La fața locului, ne-am dat seama că deși localizarea era ideală pentru vizitarea orașului vechi, restaurantele și cafenelele din jur nu erau pe gustul nostru. Sigur știți genul, terase tourist trap scumpe, ultra centrale.
Așadar, pentru voi dar și pentru o vizită ulterioară a noastră recomandăm alegerea cazării într-o zonă din apropierea centrului vechi, dar nu fix central.
Śródmieście se numește întreg cartierul central și e o alegere bună (nu ultracentral, și mai puțin aglomerat) pentru cazare.
Mokotow este de asemenea o zonă frumoasă de explorat, plină de restaurante, baruri, parcuri, vile vechi, ambasade.
De reținut că și pe Airbnb sunt multe opțiuni de cazare în Varșovia, la prețuri mai mici decât pe booking.
Tip! dacă nu ai încă un cont pe Airbnb, poți primi 80 de lei de cheltuit pentru prima ta călătorie dacă îți faci cont prin linkul acesta. Cazarea rezervată trebuie să aibă un cost de minim 300 de lei.
Deplasarea prin oraș
Zona centrală poate fi acoperită ușor pe jos, mai ales că e o plăcere să descoperi case frumoase, străduțe pavate, bistrouri interesante (dati click pe link si o sa fiti convinsi) și parcuri cochete.
De asemenea, zona centrală e bine legată de restul orașului, căci am văzut autobuzele cum vin punctuale unul după altul în stații. Majoritatea autobuzelor sunt noi și au burduf (modelul ăsta a cam dispărut de pe la noi). În stații și în autobuz există automate pentru bilete (trebuie validate la urcare). Mai sunt și simpaticele tramvaie (unele foarte noi, altele vintage dar bine întreținute) dar și 2 linii de metrou (nu știu cum e, nu l-am folosit).
Important de reținut este că biletul e universal, valabil pentru oricare din mijloacele de transport în comun dar și pentru transferul între ele, în limita de timp achiziționată (20 min, 75 min, 24 h, weekend).
Noi am mai folosit Uber (în aplicație se poate vedea costul aproximativ al cursei, în principiu e mai ieftin decât taxi).
Am mai văzut prin oraș multe biciclete de închiriat și stații pentru parcarea lor, iar firma oficială care administrează aceste biciclete se numește Venturilo. Aproape 5000 de biciclete, peste 300 de stații și o aplicație de smartphone fac toată treaba incredibil de simplă.
Impresii personale
Nu aveam cine știe ce așteptări de la capitala Poloniei așa ca am fost plăcut surprinși de oraș.
Infrastructura e foarte modernă și am înțeles că fondurile europene sunt responsabile pentru asta. Pentru mine e un exemplu de “așa da”.
Aeroportul Chopin e nou, mare, are multe porți și multe puncte de verificare a bagajelor și actelor; in plus e mult mai aerisit ca Henri Coandă al nostru. Nu mai vorbesc de parcările supraetajate de lângă aeroport, conexiunea cu trenul și zona speciala de autobuze.
Peste tot prin oraș, parcările sunt parcări, plata se face la automate și nu am văzut mașini parcate aiurea. Am văzut parcări subterane în centru și polițiști care verificau valabilitatea tichetelor de parcare.
Benzile speciale pentru transportul în comun sunt respectate, iar faptul că nu există mașini care încurcă traficul aiurea contribuie la punctualitatea autobuzelor. În autobuze e curat, tapițeria era ca nouă, nu-ți era silă să te așezi .
Există niște drumuri expres care traversează zona centrală prin tunele, așa că e ușor de ajuns dintr-o parte a orașului într-alta. Semafoarele sunt sincronizate.
Nu mă îmbăt cu apă rece, am auzit că și ei au ambuteiaje în trafic deci mai au de lucrat la acest capitol, însă sunt pe drumul cel bun.
Varșovia are o infrastructură extraordinară pentru biciclete. Multe piste de biciclete străbat orașul iar cele mai frumoase sunt chiar pe malul Vistulei.
Orașul are multe parcuri, iar zonele verzi nu sunt îngrădite cu garduri. În parc se poate sta pe iarbă.
O parte din farmecul de astăzi al Varșoviei este pricinuit de bombardamentele din al 2-lea război mondial. Adunate, asalturile din 1939 și până în 1944 au distrus 84% din capitală. În 1945, polonezii începuseră deja reconstrucția, însă încercau ceva unic: să reclădească trecutul istoric al unui oraș. Deși succesul acestui demers părea aproape imposibil, centrul vechi al Varșoviei a intrat în cele din urmă în patrimoniul UNESCO.
În unele zone, pentru reconstrucție au fost făcute naționalizări și mulți oameni au fost alungați din casele lor pentru a realiza noul plan urban socialist (de exemplu: palatul științelor și culturii – casa scânteii din Varșovia).
Zona istorică și-a căpătat aspectul actual prin reconstrucție (în proporție de 94%). E o plăcere să te pierzi pe străduțele centrului vechi, să admiri casele vechi, să admiri panorama asupra Vistulei.
Oamenii sunt foarte prietenoși, se vorbește engleză mai peste tot, se poate plăti cu cardul peste tot (noi ne-am descurcat o săptămână cu doar 100 de zloți cash de la bancomat pentru mărunțișuri – covrigi, o înghețată etc) se poate lăsa bacșiș chiar și la plata cu cardul.
Un oraș curat și sigur, care ne-a plăcut mult, Varșovia ne-a ținut cu zâmbetul pe buze cât am stat pe-acolo.
One thought on “Varșovia: informații utile și impresii personale”