Stare Miasto

Vizitând Polonia: obiective turistice din Varșovia

Am luat biletele de avion către Varșovia într-un impuls al momentului, nici nu apucasem să fac o cautare pe Google dupa imagini cu obiective turistice din Varșovia, așa cum fac de obicei cu o destinație nouă.

De fapt, aceasta a fost una dintre călătoriile puțin documentate înainte, căci scopul era mai degrabă să scăpăm de căldura din București. Iar Varșovia situându-se mai nordic, ne-a adus vremea mult visată (temperaturi de 25-27°C, și câteva ploi răcoroase în luna iulie). Chiar aș putea zice că a fost o vreme perfectă pentru plimbare prin oraș, căci am putut explora în voie fără să fie nevoie să ne adăpostim de canicula de la amiază.

Puțină istorie:

Varșovia este capitala Poloniei încă din 1596. Este cel mai mare oraș polonez, având aproximativ 1.7 milioane de locuitori.

Prima zonă populată a fost pe malul drept al Vistulei, prin secolul 10. Însă malul stâng s-a dezvoltat într-un ritm accelerat, aici aflându-se acum districtul central, Śródmieście.

Trecutul istoric al Varșoviei e tumultos, mai ales perioada relativ recentă a celui de-al doilea război mondial. Foarte pe scurt, în 1939, naziștii și sovieții s-au aliat pentru a invada Polonia, care a fost ocupată de naziști. În ’41 s-au întors unii împotriva celorlalți. În ’43 a avut loc o răscoală a ghetoului evreiesc, iar în ’44 s-au răzvrătit forțele de rezistență poloneze (atunci au murit 200.000 de oameni, printre care multe femei și copii). 85% din oraș a fost distrus de către naziști, din 1000 de clădiri istorice au mai rămas în picioare doar 64. Soldații polonezi au fost trimiși în lagăre de concentrare iar sovieții și-au au pus oamenii partidului la guvernare timp jumătate de secol, până la revoluție.

Orașul a fost reconstruit imediat după război, printr-un efort impresionant. Însă arhitectura stalinistă a fost cea preferată, apărând multe clădiri în stil monolit. Cea mai grandioasă dintre ele este chiar Palatul Culturii și Științelor -casa scânteii de Polonia- care e și acum cea mai înaltă clădire din Varșovia.

De la căderea comunismului în ’89, Varșovia și-a îndreptat cursul spre o dezvoltare europeană, reușind să facă progrese majore. Acum, în iulie 2017, polonezii au ieșit în stradă: se pare că guvernarea actuală nu este pro-europeană și încearcă să adopte niște măsuri care ar anula progresele făcute în ultima vreme (sună cunoscut oare?).

Revenind acum la scopul acestui articol, ce e de văzut în Varșovia?

Obiective turistice din Varșovia

Centrul vechi

Cea mai importantă și vizitată parte a orașului este Stare Miasto, centrul vechi. Delimitat de străzile Grodzka, Mostova și Podwale, pe de o parte, și de râul Vistula pe de cealaltă parte.

In timpul războiului, casele și monumentele din centrul vechi au fost distruse în proporție de 90%. Ruinele au fost însă readuse la viață, imitând până la cele mai mici detalii construcțiile inițiale.

Piața centrală rămâne principalul punct de atracție, cu clădiri frumos ornamentate pe toate părțile și terase în centrul pieței.

Plac Zamkowy (Piața Palatului) este un loc istoric din centrul vechi unde poate fi admirată panorama asupra clădirilor (din turnul Taras Wikodowi) sau vizita Muzeul Castelului Regal.

Drumul regal (Trakt Królewski) face legătura între Castelul Regal și Palatul Regal din Wilanow (10 km). De-a lungul lui se află multe puncte de interes, menționez doar câteva din principalele obiective turistice din Varșovia de pe drumul regal: biserica Sf. Ana, biserica Carmelitelor, Palatul Prezidențial, Palatul Kazimierz, Castelul Ujazdow, parcul și Palatul Lazienski.

Palatul Regal Lazienki (Lazienki Krolewskie) se află pe o insulă în parcul cu același nume și e deschis 7 zile din 7.  Se pot vizita palatul, grădinile și vechea oranjerie.

Centrul de științe Copernicus este un complex impresionant ce găzduiește planetariul (Heaven of Copernicus) și expoziții moderne și interactive pentru copii, adolescenți sau adulți. E un loc ideal de descoperit împreună cu copiii.

Fântâna multimedia se află în centru, într-un părculeț pe marginea râului iar seară de seară sunt show-uri de apă, muzică și lumini. Noi nu am apucat să vedem niciunul, dar am înțeles că locurile bune se ocupă cu 30 de minute inaintea începerii spectacolului.

Grădina bibliotecii universitare este revelația noastră varșoviană. Un loc surprinzător, pe care l-am descoperit într-o după-amiază când ne plimbam pur și simplu pe străzi. Este o grădină urbană ce înconjoară și acoperă clădirea de sticlă și oțel în stil steam-punk timpuriu a bibliotecii. Arhitectul peisagist care a conceput acest spațiu a avut multa creativitate, căci acoperișul verde este ca un labirint ce se cere descoperit.

Ogród Saski – Grădina saxonă este cel mai vechi parc public din Varșovia. Este unul dintre primele parcuri din Europa deschis publicului (în 1727), chiar înainte de Versailles. Inițial, parcul aparținea Palatului Saxon care a fost distrus în 1944. Cread după inspirație franceză, parcul a fost transformat în stil romantic englezesc. Din el au rămas doar câteva arcade care găzduiesc Monumentul Eroului Necunoscut. Parcul are 15 hectare și se află chiar în centrul orașului.

Parcul Łazienki – este unul dintre cele mai mari parcuri urbane, are 76 de hectare. A devenit parc public în 1918 și este o locație preferată pentru concerte și festivaluri culturale și artistice. Aici se află și celebrul monument al lui Chopin, Palatul de pe Insulă (Pałac na Wodzie), Palatul  Myślewicki, vechea și noua oranjerie și multe alte monumente interesante. Parcul Łazienki mai e recunoscut pentru multitudinea de păuni și veverițe. Dacă păuni n-am văzut, cu veverițele ne-am distrat foarte tare (nu uitați să luați niște alune/nuci cu voi când mergeți în parc).

Palatul Culturii și Științelor (Pałac Kultury i Nauki; PKiN) – un fel de Casa Scânteii a Varșoviei, a fost construit în 1955 și este cea mai înaltă construcție din Polonia. Conotația negativă a clădirii încă se resimte și astăzi, deoarece Pekin este considerată un simbol al dominației sovietice. Chiar și așa, înăuntru și-au făcut loc elemente moderne: un cinematograf multiplex cu 8 ecrane, 4 teatre, 2 muzee, birouri, librării, o piscină, o sală de congrese, o universitate și o terasă cu vedere panoramică.

Splaiul Vistulei – Bulwar Jana Karskiego. Pe malul Vistulei, varsovienii se bucură de o promenadă metropolitană modernă și pista de biciclete de câțiva kilometri.  De-a lungul acesteia sunt bănci, pergole, rasteluri de biciclete, rampe pentru cărucioare sau persoane cu dizabilități și pasaje subterane care leagă bulevardul de splaiul Vistulei. Noi am dat și peste un fel de festival de street food, cu terase și dube în care se pregătea mâncare delicioasă.

Varșovia lui Chopin.

Încă din aeroport, această asociere promovează cu succes multe obiective turistice din Varsovia, dintre care cel mai popular este statuia compozitorului aflată în grădinile regale Lazienski, unde au loc și concerte pe timpul verii. Deși nu s-a născut în Varșovia, viața lui Chopin a fost strâns legată de acest oraș: aici a învățat să cânte la pian, aici a susținut primul său concert la vârsta de 8 ani, aici și-a cultivat talentul și a cântat pentru aristocrații din acele vremuri. Sunt multe obiective turistice din Varșovia legate de Chopin, iar autoritățile locale au o campanie impresionantă de promovare a acestora (de ex. pagina de fb Fall in love with Warsaw).

Varșovia Mariei Curie.

Cea mai faimoasă femeie din domeniul științelor, Marie Curie s-a născut acum 150 de ani în Varșovia. Câteva locuri din oraș amintesc de viața și realizările acesteia: muzeul biografic Maria Skłodowska-Curie, biserica vizitei Fecioara Maria (unde a fost botezată), splaiul Vistulei (unde îi plăcea să se plimbe iar acum este o statuie în memoria ei), strada Śniadeckich unde a înființat primul laborator de radiologie, Institutul de oncologie și multe altele.

Muzee din Varșovia:

Muzeul Insurecției din Varșovia (Warsaw Uprising Museum), Muzeul Național, Muzeul de Artă Modernă, POLIN (muzeul istoriei evreilor din Polonia), muzeul Fryderyk Chopin, Castelul Regal, muzeul Varșoviei, muzeul Marie Curie, palatul Wilanow, palatul Lazienski, muzeul neoanelor etc.

Deși capitala Poloniei pare un oraș micuț, sunt multe obiective turistice din Varșovia ce merită vizitate. După lista cuprinzătoare pe care am întocmit-o mai sus, cred că ar merită petrecută măcar o săptămână în acest oraș surprinzător de plăcut.

ps. ne-am cazat destul de central ca sa fim aproape de toate aceste obiective turistice din Varșovia. Prima data am stat intr-un apartament în centrul vechi, la 2 pași de Stare Miasto. A 2-a oara mi se pare ca am facut o alegere mai buna, am rezervat un apartament adiacent zonei centrale dar mult mai linistit.




One thought on “Vizitând Polonia: obiective turistice din Varșovia”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.