Tsarevets, Veliko Tarnovo

Veliko Târnovo, orașul țarilor

Veliko Târnovo este alegerea perfectă pentru un weekend când n-avem ce face și nu vrem să pierdem timpul în aglomerația de pe DN1.

Deși pozele mele datează din 2011, îmi aduc aminte că mi-a plăcut acea escapadă de weekend fără prea mari pretenții în Bulgaria. Drumul durează în jur de 3 ore (160 km), cu plus sau minus în funcție de coada de la vamă/trecerea podului peste Dunăre, depinzând mai ales respectarea limitelor absurde de viteză din localități.

De fiecare dată când trecem granița spre Bulgaria mi se pare că ne ducem înapoi în timp. E posibil să fiu eu subiectivă, căci și pe la noi mai sunt sate sărace, dar pustiul bulgăresc mi se pare mai apăsător. După o vreme se schimbă peisajul și apar niște dealuri împădurite, trecem printr-un tunel și gata, am ajuns în Veliko Târnovo, orașul țarilor.

Nu știam asta când am ajuns acolo, dar Veliko Târnovo este una dintre cele mai vechi așezări omenești din zonă, având în jur de 5.000 de ani vechime. În Evul Mediu, Veliko Târnovo cunoscut și sub numele de Târnovgrad era cea mai puternică fortificație bulgărească. Apoi a urmat marea expansiune otomană, iar Veliko a fost sub ocupație turcă până în sec. XIX. În 1877, generalul rus Joseph Vladimirovich Gurko a obținut independența orașului, după 480 de ani de dominație otomană. A urmat perioada comunistă, când aproape o treime din locuitorii orașului au aderat la PC, s-au închis biserici și afaceri private, iar industria a fost naționalizată.

Astăzi, Veliko Târnovo este unul dintre puținele orașe bulgărești ce raporteaza o creștere demografică, un important centru universitar, cultural, istoric și turistic al Bulgariei. Vestigiile istorice bine conservate, păstrarea și continuarea artei tradiționale meșteșugărești sunt principalele atracții ale orașului.

Dealul Tsarevets pare să fi fost locuit de către traci încă din sec. XIII i.H.. În sec. XII, Palatul Țarului și Patriarhia Bulgariei erau localizate pe dealul Tsarevets, iar casele boierilor precum și multe biserici erau situate pe dealul Trapezitsa. Râul Yantra se unduiește printre dealurile ce formează regiunea Veliko Târnovo.

Tsarevets Panorama, Veliko Tarnovo
Tsarevets Panorama, Veliko Tarnovo
Tsarevets, Veliko Tarnovo
Tsarevets, Veliko Tarnovo

Părerea mea subiectivă este că… mi-a plăcut. Orașul este frumos organizat, centrul vechi foarte bine păstrat, cetatea Tsarevets oferă o panoramă de 360 de grade asupra regiunii iar casele etajate de pe malul Yantrei parcă sunt așezate unele peste altele.

Detalii organizatorice:

Ce să vizităm în Veliko Târnovo?

Porniți pe strada Gurko, admirați casele și panorama. Mergeți spre cetatea Tsarevets, urcați dealul, admirați panorama. Întoarceți-vă pe strada Samovodska Charshia, opriți-vă la atelierele meșteșugărești, cumpărați un suvenir, o bezea sau un vin. Dacă aveți chef de shopping (cu prețurile din Bulgaria, cine n-ar avea?) dați o tură prin magazinele de pe străzile străzile Vasil Levski și Nezavisimost.

Nu ratați spectacolul de lumini ce poate fi văzut pe dealul Tsarevets în zilele de sărbătoare (duminica și alte sărbători legale).

Unde stăm în Veliko Târnovo?

Uitându-mă pe booking am văzut multe cazări drăguțe și ieftine, însă Hotel Gurko a fost alegerea mea, datorită aspectului de boutique hotel. Hotelul se află pe strada cu același nume, denumită după generalul care a eliberat orașul de sub ocupația otomană. Strada Gurko este una dintre cele mai frumoase străzi din Veliko: pe de o parte sunt casele vechi, autentice, din sec. XIII-XIX, iar pe de altă parte este panorama către dealul Sveta Gora și monumentul Asăneștilor.
O altă opțiune este Hotelul Yantra, ce oferă o vedere panoramică spre dealul Tsarevets și este locul ideal de unde se poate urmări spectacolul de lumini chiar din cameră.
Ca un fel de mențiune personală, mi s-a părut că luxul este puțin mai accesibil în Bulgaria.

Panorama de la Hotel Gurko
Panorama de la Hotel Gurko

Unde mâncăm în Veliko Târnovo?

Cât am stat în Veliko nu cred că mi-a fost foame nici măcar un minut. Deși în 2011 nu aveam internet în afara țării și nu știam de Foursquare, vă recomand să încercați sugestiile de restaurante cu notă peste 7 de acolo.  Noi am încercat 2 restaurante tradiționale bulgărești: Taverna (Mehana) Gurko (restaurantul hotelului Gurko) și Taverna (Mehana) Hashove. Insa pentru urmatoarea vizita am pe lista Asenevici, Shtastliveca ( Щастливеца se citeste șciatliveța, și doar citind meniul mi s-a facut poftă de ceva bun de acolo), cafeneaua Stratulat.

Ce mâncăm în Veliko Târnovo?

Cred că din toată mâncarea tradițională bulgărească, un sach trebuie neapărat încercat, dacă nu mai multe. E vorba de niște legume și carne pregătite pe plita încinsă, apoi transferate pe un platou greu de fontă și acoperite cu brânză rasă. Fiecare restaurant are rețeta lui iar porția de obicei este imensă. Supa de castraveți (tarator) e și ea la modă. Salatele bulgărească și Shopska sunt în top și parcă au alt gust în Bulgaria. Mai sunt și diverse feluri cu carne (porc, miel, curcan) coaptă încet la cuptor sau mâncăruri de influență turcească: ghiveci, musaca, kavarma, pilaf, iahnie, ardei umpluți. Ca desert, recomand iaurtul cu miere și nucă, dar mai puteți încerca și halva, kompot, orez cu lapte, baklava, kozunak. Datorită influenței slave, avem destul de multe cuvinte asemănătoare pentru mâncare și e aproape imposibil să rămâneți flămânzi în Bulgaria, chiar dacă nu știți să citiți alfabetul chirilic.

Când să vizităm Veliko Tarnovo?

Un moment bun include și o sărbătoare legală sau o zi de duminică, pentru a vedea spectacolul de lumini de pe dealul Tsarevets. În rest… orașul poate fi vizitat indiferent de anotimp: iarna puteți sta la un hotel cu centru spa, iar primăvara, vara și toamna vremea e mai potrivită pentru plimbări pe-afară. Voi alegeți. Și dacă tot vă plimbați, dați o tură și până în Arbanassi.

Un alt moment bun ar fi să legați un weekend în Veliko de festivalul trandafirilor din Bulgaria, ce are loc  la 100 de km departare, în Kazanlâk. Dar asta-i altă poveste.

dealul Sveta Gora și monumentul Asăneștilor
dealul Sveta Gora și monumentul Asăneștilor



2 thoughts on “Veliko Târnovo, orașul țarilor”

  1. buna dimineata, este adevarat ca unele magazine/localuri/obiective sunt deschise doar in anumite perioade ale anului?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.