Strada tipica din Arbanassi

Arbanassi, bijuteria de langa Veliko

Arbanassi (Arbanași) este o mica localitate incarcata cu istorie, aflata in districtul Veliko Tarnovo. Numele vine de la cuvantul turcesc arnavut, ce semnifica locuitor ce vine din Albania sau Macedonia.

Arbanassi se afla la cativa kilometri distanta de Veliko, pe platoul unui deal putin mai inalt. Datorita migratiei turcilor, grecilor si albanezilor, aici s-a creat o populatie diversa ce a lasat mostenire o cultura originala. Constructiile din sec. XVII-XVIII atrag vizitatorii catre acest loc pitoresc: case, strazi, fantani, biserici si manastiri cu icoane si picturi murale unice.

Asezarea a avut o perioada de prosperitate maxima la inceputul sec. XVIII, cand existau peste 1000 de case in zona, in mare parte ale comerciantilor ce faceau negot in Transilvania (Sibiu si brasov), Rusia si Polonia. Mestesugurile erau o afacere infloritoare, iar negotul cu vin, matase, obiecte din cupru si aur i-a imbogatit pe negustori. Casele construite de acestia sunt dovada prosperitatii acelui secol, precum si cele 5 biserici din zona.

Strada tipica din Arbanassi
Strada tipica din Arbanassi

Veliko Tarnovo vazut din Arbanassi
Veliko Tarnovo vazut din Arbanassi

Spre sfarsitul secolului XVIII, Arbanassi intrase pe drumul spre declin: talharii au pradat de mai multe ori localitatea, jefuind si arzand tot ce le-a picat la indemana. Epidemiile de ciuma si holera au contribuit si ele la degradarea asezarii, iar negustorii bogati au fugit in Valahia si Rusia. Dupa 1810, orasul a fost repopulat de catre bulgari, insa nu a mai cunoscut prosperitatea de altadata.

Casele ce au supravietuit provocarii vremurilor au aspectul unor fortarete de dimensiuni reduse, cu gard inalt din piatra si exterior tot din piatra. Interiorul este mic si calduros, confortabil. Tot satucul are un aspect unitar, dat de folosirea pietrei si a lemnului in constructie. Lucrul care m-a impresionat este colaborarea localnicilor de a face satul Arbanassi o veritabila atractie turistia in sine. Nu veti vedea acolo case roz, cu gard din beton si balustrada din inox, ci mai degraba case a la Provence, inconjurate de natura.

Casa traditionala din Arbanassi
Casa traditionala din Arbanassi

Desi nu am stat peste noapte, nu m-am putut abtine sa nu cercetez zona, pentru o viitoare vizita. Cazarile din Arbanassi sunt pur si simplu fermecatoare. Mi-am permis sa “imprumut” cateva poze de la niste vile micute, ca sa exemplific.

Boliarska Kashta, o casa inconjurata de verdeata, cu restaurant in aer liber, ce serveste legume crescute natural, in zona.

Boliarska Kashta, Arbanassi
Boliarska Kashta, Arbanassi

Villa Diabora:

Villa Diabora, Arbanassi
Villa Diabora, ArbanassiLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.