transport Cinque Terre

Modalități de a vizita Cinque Terre, Italia

Din fericire, nu există doar un singur mod de a vizita Cinque Terre, Italia. Combinația perfectă implică mersul pe jos, cu trenul și cu barca.

Am povestit în altă postare drumul pe care l-am parcurs ca să ajungem la Cinque Terre, dar pe scurt: am zburat la Cuneo, am dormit în Torino, după care am luat trenul Torino Lingotto – Genoa – La Spezia.

Aici am scris despre experienta vizitarii Cinque Terre, cele mai frumoase orase de pe coasta Liguriei.

La Spezia este punctul de legătură cu orașele mari ale Italiei (Florența, Milano, Veneția) dar și cu cele mici din Cinque Terre: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza, Monterosso (plus  Levanto).

Călătoria cu trenul în zona Cinque Terre:

O dată ajunși în La Spezia, am luat trenul Regionale spre Riomaggiore, unde am avut cazarea. Dar nu înainte de a valida biletele pe peron înainte de a urca. Se pare că italienilor le plac amenzile plătite de străinii care nu sunt obișnuiți cu acest obicei. Trenurile vin des în oricare dintre cele 2 direcții și biletele cu orarul sunt disponibile la toate cazările. Călătoria între orașe durează doar câteva minute și se petrece în mare parte în tunele:

 • La Spezia – Riomaggiore 9 min.
 • Riomaggiore – Manarola 2 min.
 • Manarola – Corniglia 4 min.
 • Corniglia – Vernazza 5 min.
 • Vernazza – Monterosso 5 min.
 • Monterosso – Levanto 5 min.

De altfel, citisem că uneori, o parte din tren rămâne în tunel atunci când oprește în stație și atunci nu ne-am alarmat când am coborât în întuneric. Încă un lucru despre care citisem dar din fericire nu am apucat să îl experimentăm este SCIOPERO (greva), ce crează haos de fiecare dată.

Am prins în schimb aglomerație în tren, mai ales în weekend, la prânz. Atunci trenurile vin cu întârziere și pline de turiști încă din La Spezia. Însă nu ne-am supărat, că doar eram în vacanță.

Legat de biletele de tren din zona Cinque Terre, există mai multe posibilități de a plăti călătoria:

 1. Bilet separat pentru fiecare călătorie 2.10€.
 2. Abonamento Settimanale (acest abonament expiră duminica la miezul nopții, indiferent de ziua în care a fost cumpărat):
  • 10.60€, călătorii nelimitate între Monterosso și  Riomaggiore
  • 14.30€, călătorii nelimitate între Monterosso și  La Spezia (pe acesta l-am luat noi)
  • 12.50€, călătorii nelimitate între Levanto și  Riomaggiore
 3. Cinque Terre Card Treno (12€/zi/pers) ce include:
  • acces pe potecile/traseele Parcului Național Cinque Terre
  • călătoria cu autobuzele ce urcă până la potecile marcate
  • călătorii nelimitate cu trenurile din zona Cinque Terre
  • posibilitatea conectării fără alte costuri la rețeaua Wifi disponibilă în cele 5 orașe
  • minibus de la gara Corniglia până la oraș (alternativa fiind urcarea a 356 de trepte)

Datorită faptului că am avut Abonamento Settimanale, ne-am plimbat de colo-colo aproape non-stop. Am ajuns în fiecare oraș (în afară de Corniglia) de cel puțin 2 ori, inclusiv noaptea, pentru poze pe inturneric.

Drumeții prin Cinque Terre:

Majoritatea traseelor sunt gratuite, cu excepția sentiero azzurro, blue trail (traseul albastru) sau  Traseul nr. 2, cel mai popular traseu, între Monterosso – Vernazza – Corniglia – Manarola – Riomaggiore (de la Vernazza până la Riomaggiore, traseul este închis până în 2016 din cauza unor alunecări de teren). Intrarea pe acest traseu costă 7.5€ plătită individual sau poate fi inclusă în Cinque Terre Card despre care am scris mai sus. Parcurgerea traseului Monterosso – Vernazza durează aprox. 2 ore.

Pentru drumeții, recomand pantofi de alergare (adidași) sau de trekking. Nu merită cărați bocancii deoarece potecile sunt în stare bună, în mare parte drumul este pietruit, există și trepte, în niciun caz nu vă veți cățăra pe munte.

În rucsac am avut apă, cremă de soare, fructe și ceva dulce. Nici nu a fost nevoie de mai mult, căci distanța dintre orașe e mică și te poți opri în oricare din ele să mănânci ceva.

Iată și durata traseului dintr-un oraș în altul, cu mențiunea că unele porțiuni sunt închise și trebuie abordate rute ocolitoare puțin mai dificile ce durează și mai mult. Iată lista traseelor deschise. Traseul Riomaggiore – Manarola – Corniglia e închis până la sfârșitul lui aprilie 2016 din cauza unor alunecări de teren.

 • Monterosso – Vernazza: 90 – 120 min. pe traseul nr. 2, cunoscut și ca Sentiero Azzurro sau blue trail (traseul albastru). Pe parcursul acestui traseu există o “stație de taxare” unde trebuie achitată taxa de 7.5€ pentru a trece mai departe. Traseul oferă o priveliște frumoasă către Vernazza.
 • Vernazza – Corniglia: 90 – 120 min. este cel mai verde traseu.La mijlocul distanței dintre cele două orașe se află cel mai înalt punct al Sentiero Azzurro, la 208 metri deasupra nivelului mării. Această porțiune este inclusă în taxa de 7.5€.
 • Corniglia – Manarola: 45 – 60 min.
 • Manarola – Riomaggiore: 20 – 30 min. Acest traseu de 1 km se mai numește și Via Dell’Amore.

Cu vaporașul prin Cinque Terre:

Pentru 17€, poți să mergi cu barca/feribotul dintr-un oraș în altul o zi întreagă. Un fel de hop-on-hop-off pe mare. Site-ul companiei nu ofera prea multe informații, însă de la debarcader se pot afla toate detaliile.

Călătoria pe mare dintr-un oraș în altul durează cam 10-15 minute și oferă o perspectivă diferită a celor Cinque Terre. Călătoria cu vaporașul este mult mai apreciată după parcurgerea traseelor și e o încheiere perfectă a călătoriei în această zonă, oferind o imagine de ansamblu greu de uitat.

Un orășel frumos ce nu e inclus în lista celor 5, dar la care se ajunge ușor cu vaporașul este Portovenere.

Cu mașina prin Cinque Terre:

Am citit în multe locuri că nu e recomandat să vii cu mașina aici. Și la rândul meu, sunt de acord cu această recomandare: drumurile sunt foarte virajate, tot timpul în urcare sau coborâre, parcările sunt mici și la distanță mare de centrele orașelor și nu oferă priveliști prea spectaculoase. Pur și simplu nu merită bătaia de cap.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.