Gara Riomaggiore

Costuri, transport si cazare Cinque Terre

Totul a pornit de la un weekend cu reduceri de 15% de la Blue Air. Știam că vrem să mergem în Cinque Terre, Italia, dar cumva ne doream să împușcăm mai mulți iepuri dintr-un foc. Așa că, după multe schimbări de traseu și obiective (aveam pe listă aeroporturile Milano Bergamo, Bologna și Torino Cuneo), am rămas la zborul București-Torino care, luat din ianuarie pentru luna mai ne-a costat 650 lei (2 persoane, doar bagaj de mână, incluzând selectare de locuri preferențiale cu extra legroom).

Așadar… deși Torino e cam departe de aeroportul Cuneo, nu aici voiam de fapt să ajungem. Ci la Cinque Terre și apoi la Nisa.

După ce am luat biletele de avion, a venit rândul celorlalte detalii: cazare și transport Cinque Terre.

Ajunși la 18:00 în Cuneo, am luat shuttle bus către Torino Lingotto (11€/pers) și ne-am cazat la Hotel Astor cu 44€/noapte camera dublă. Având în vedere că în seara pe care am ales să o petrecem la Torino a fost mare-meci-mare (Juventus Torino vs Real Madrid), cei de la Hotel Astor au găsit un subterfugiu prin care să ne anuleze camera rezervată, sub pretextul că nu pot lua bani de pe card. Nici după telefoane date la Booking.com sau la hotel (unde nu vorbea nimeni engleză) nu am reușit să recuperăm camera luată la prețul de 44€. În schimb, camera noastră a apărut imediat pe booking la prețul de 155€. Să fie sănătoși!  Am rezervat cu 108€ la Air Palace Lingotto o cameră care nu ar fi meritat mai mult de 50, în condiții normale. Am ales acest hotel pentru că e aproape de punctul terminus al autocarului de la aeroport și de gara Lingotto de unde am luat a 2-a zi trenul spre La Spezia (Cinque Terre).

Mai departe, urmează cazarea în zona Cinque Terre. Cele 5 orase sunt Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza, Monterosso și după ce am citit puțin despre ele, le-am selectat pe cele care mi s-au părut bune ca opțiune de cazare: Riomaggiore, Vernazza si Monterosso.

Aici, Booking.com nu prea m-a ajutat, dându-mi niște prețuri cam piperate după părerea mea, dar merită consultat oricum. Având în vedere că prețul zonei era de 120-150€/noapte pentru o cameră dublă la un hotel ok (3 stele, notă peste 7 pe Booking) – asta cu 3 luni înainte de călătorie și cam 45% din camere erau deja rezervate, am decis să caut în altă parte.

Există multe apartamente private în zonă, ce se inchiriază direct de la proprietari dar prețurile sunt destul de ridicate (în target sunt turiștii americani care se știe că nu se uită la bani când merg în vacanță în Europa) iar multe din ele erau deja ocupate. Așa am ajuns la vechiul nostru prieten airbnb.com, unde am căutat cazare în zona Cinque Terre și am găsit un studio micut și drăguț (cu multe review-uri pozitive) în Riomaggiore, aproape de gară și de strada cu restaurante (nu de alta, dar să nu murim de foame). 3 nopți aici au costat 224€, fără mic dejun. 74€/noapte mi se pare un preț foarte bun pentru un loc ce îndeplinește cerințele noastre de bază: curățenie, baie în cameră, aproape de gară dar și de centru, puține trepte de urcat. În plus, a fost plăcut să stăm într-o casă veche, pe o străduță îngustă, exact ca localnicii 🙂

Pont: Ți-a plăcut vreo cazare de pe airbnb? Primești partea mea un voucher de 22€ pentru prima rezervare, dacă îți faci cont pornind de pe linkul acesta.

Pe lista de posibilități de cazare în Cinque Terre am mai avut câteva locuri, le  menționez și pe acestea în cazul în care e cineva interesat: Riomaggiore 5 terre camera fiori, Double room in center of Vernazza, Stanze a Vernazza vicino al mare, Vernazza nice rooms near the sea.

Pont: Ți-a plăcut vreo cazare de pe airbnb? Primești partea mea un voucher de 22€ pentru prima rezervare, dacă îți faci cont pornind de pe linkul acesta.

Trecem acum la transport. Prima dată, m-am documentat cum ajungem din Torino în La Spezia.

Am consultat multe site-uri și păreri, însă redau mai jos varianta scurtă:

Am pornit de la site-ul Deutsche Bahn, care e de foarte mare ajutor în planificarea călătoriilor cu trenul. Aici am introdus datele mele și am obținut o rută clară pentru a ajunge la destinație, cât și costul aproximativ. Dar nu am putut cumpăra biletele. Așadar, am mers pe site-ul Căilor Ferate Italiene pentru a cumpăra biletele online.

Paranteză: biletele se pot cumpăra și pe loc din gară, însă din experiență, în ziua călătoriei, biletele la clasa a 2-a sunt epuizate și rămân disponibile doar cele la clasa 1, inutil de scumpe. De aceea am decis să le cumpăr dinainte, chiar dacă exista constrângerea prezenței la o anumită oră pe peron. Toate prețurile de mai jos sunt calculate pentru 2 persoane.

Bilete de tren clasa a 2-a Torino Lingotto – La Spezia Centrale (3 ore durează călătoria): 18€.

3 zile mai târziu, au urmat biletele de tren pentru partea a 2-a a călătoriei noastre: La Spezia – Nisa. Am intrat pe site-ul DB pentru a afla care e itinerariul, orașul de schimb și orarul trenurilor. Având în vedere că e o călătorie internațională, luăm trenul italian pe ruta La Spezia – Ventimiglia, unde coborâm ca să luăm trenul francez pe ruta Vintimille – Nice. Biletul pentru partea italiană l-am luat de pe trenitalia.com, iar cel pentru partea franceză de pe voyages-sncf.com. Biletul italian l-am primit pe e-mail, pe când cel francez ne-a venit prin poștă acasă, în termen de 5 zile lucrătoare. De asemenea, pentru o parte din traseu erau promoții așa că am prins bilete la clasa 1 la preț de clasa a 2-a.

Așadar, călătoria La Spezia – Nisa (6 ore și jumătate) se împarte în:

  • La Spezia – Genoa: 18€
  • Genoa – Ventimiglia: 18€
  • Vintimille – Nice: 15.40€

La întoarcere, am avut ruta Nisa – Cuneo care s-a împărțit în:

  • Nice – Vintimille: 15.40€
  • Vintimille – Savona (40 min): 18€
  • Savona – Fossano (Cuneo): 15.40€

De la Fossano am făcut transferul până la aeroportul Cuneo Levaldigi cu un microbuz care ne-a costat 20€ (împreună). Din 25 mai 2015, aeroportul Cuneo Levaldigi s-a închis, iar Blue Air s-a mutat pe aeroportul principal, mult mai apropiat de Torino. Din păcate, noi nu l-am prins așa.

Cost total: 530€. (2 pers, avion + transferuri + tren Cuneo – Cinque Terre – Nisa – Cuneo). Comparând cu prețurile de la agențiile de turism, costul este aproximativ la jumătate. Dar acesta nu e cel mai important lucru din punctul meu de vedere, ci faptul că am avut o vacanță personalizată după gusturile noastre.

Cam atât despre costurile de cazare și transport către Cinque Terre (și Nisa). Aici găsiți impresiile despre vacanța la Cinque Terre.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.