Călătoriile se schimbă dramatic după apariția copiilor, asta cred că pot confirma toți părinții. Însă cum pentru noi nu era o opțiune să luăm o pauză de la călătorii, iată cum ne-am descurcat cu al nostru bebeluș la primul zbor cu avionul, dar și la următoarele. În total am avut 12 zboruri către 6 destinații între vârsta de 6 luni și 1 an a fetiței noastre.
La primul nostru zbor în 3, fetița noastră avea 6 luni și o săptămână. Era alăptată exclusiv și la cerere, începusem timid auto-diversificarea însă nu mânca mare lucru. Iată cum am trecut cu bine peste cele câteva provocări legate de bebeluș la primul zbor cu avionul:
1. Diferența de presiune și efectele acesteia asupra urechilor
Din discuțiile cu o prietenă care este însoțitor de zbor, am extras următoarele idei:
Copiii mici sunt ceva mai afectați de diferența de presiune decât adulții. Din cauza dimensiunilor mici și a organelor “îngrămădite”, nu se face la fel de ușor egalizarea de presiune. E bine ca bebelușii să fie alăptați începând de la decolare pe toată perioada urcării, la fel și la aterizare, aceasta având loc într-un timp mai scurt și fiind ușor mai traumatizantă pentru ureche.
Dacă este voba despre copilași mai mari, li se da să bea cu înghițituri mici sau să mestece gumă.
Adulții și copiii care au semne de răceală sau iritații în gât ar trebui să folosească un descongestionant nazal aplicat înainte de decolare și înainte de aterizare, precum și gumă de mestecat.
Cei care sunt răciți sunt sfătuiți să nu călătorească, în aceste condiții nu se poate face egalizarea de presiune și în cel mai rău caz, pe lângă durerile cumplite de la aterizare, se pot alege și cu o fisură de timpan.
Sunt persoane care au experimentat zborul cu avionul chiar și în condițiile enumerate mai sus: cu iritații în gât, răciți, cu otită, cu sinuzită și nu au fost afectați sau nu atât de tare, chiar dacă în aceste cazuri zborul este strict interzis. Suntem cu toții diferiți, eu însă nu vă încurajez să vă asumați riscul, iar atunci când puteți, aplicați măsuri de prevenție.
Concluzia mea: bebelușa a fost alăptată atât la decolare cât și la aterizare, nu am avut probleme cu presiunea în urechi, nu a avut niciun fel de disconfort, ba chiar a și dormit pe durata zborului.
2. Elemente de siguranță: centura de siguranță/vesta de salvare/masca de oxigen pentru bebeluș
Infantul (copil cu vârsta între 0 și 24 de luni) călătorește brațele unui adult, nu primește loc separat în avion.
Veți primi la îmbarcarea în avion centura de siguranță pentru bebeluș. Aceasta e similară cu centura folosită în demonstrațiile procedurilor de siguranță, doar că mai are o mică buclă atașată prin care se introduce centura adultului. Centura de infant se pune doar în jurul brâului copilului, și nu este foarte restrictivă, astfel încât copilul poate fi alăptat în timpul decolării, aterizării sau oricând pe durata zborului.
Regula spune că la decolare și aterizare copilul trebuie să poarte doar centura de infant atașată de centura adultului, nu și alte sisteme de purtare. Aceste perioade ale zborului sunt cele mai periculoase și la nevoie trebuie să puteți ieși cât mai repede și voi și copiii fără a vă încurca în alte catarame. Se fac multe excepții de la regulă pentru confortul pasagerilor însă pe viitor veți ști de ce unii însoțitori insistă să respectați protocolul și alții nu.
În anumite cazuri, când se zboară deasupra unor întinderi mari de apă, veți primi și vestă de salvare pentru copil, care trebuie pusă la îndemână. Fiți atenți la instructaj, când se explică modalitatea de folosire a vestelor de salvare: adulții le umflă la ieșirea din avion, pe când vestele copiilor trebuie umflate înainte de ieșire.
Tot în instructaj se menționează faptul că adulții își pun primii masca de oxigen (aceasta trebuie să acopere și gura și nasul), după care fixează masca pe fața copiilor (un adult deprivat de oxigen nu va mai putea avea grijă de copil).
Concluzia mea: am respectat regulile și nu am avut probleme.
3. Ce am avut în geanta pentru bebeluș
De obicei companiile aeriene oferă posibilitatea aducerii la bord a unui bagaj mic suplimentar pentru bebeluș, de obicei o geantă. Ce am avut noi în geanta respectivă, organizate în pungi cu fermoar:
- scutece
- șervețele umede
- șervețele uscate
- aleză
- 1-2 rânduri de schimburi: body, pantaloni, șosete, plus câte un tricou extra pt părinți
- sistem de purtare
- apă, cana preferata a bebelușului
- mâncare/ceva de ronțăit (iaurt+pai, banană sau alte gustări adaptate vârstei)
- lapte praf + biberon (dacă e cazul)
- bavetici
- dezinfectant (pulverizator cu spirt, igienol sau ce folosiți in casă, ori o punguță cu fermoar în care puneți câteva dischete demachiante și turnați spirt peste ele)
- oliță portabilă și pungi pentru ea (această a apărut mai târziu pe listă, pe la 10 luni)
- picături de desfundat nasul (dacă e cazul), sau fiole de plastic cu ser
- câțiva plasturi
- jucării (cărticele, plușuri, zornăitoare, carte senzorială. De preferat să fie câteva jucării preferate și 1-2 jucării noi, fără părți mici care se pot pierde prin avion)
- acte (pașaport copil, procură notarială dacă bebelușul iese din țară însoțit de un singur părinte, buletin/pașaport părinte, rezervarea sau biletul de avion printat de acasă, copii ale actelor, asigurări medicale, asigurări de călătorie)
4. Ce lichide/mâncăruri pentru bebeluș sunt acceptate în aeroport, la controlul bagajelor
Conform regulilor, toate lichidele, aerosolii și gelurile trebuie ambalate în recipiente individuale cu o capacitate de maximum 100 de mililitri sau echivalent și puse într-o pungă de plastic transparentă resigilabilă cu capacitatea de maximum 1 litru, în care articolele conținute încap confortabil și care este complet inchisă.
Pentru bebeluși se acceptă însă recipiente suplimentare de maxim 500ml, care sunt desigilate și verificate într-un aparat special. Noi de exemplu luăm de obicei apă filtrată de acasă, în cana preferată a bebelușului plus 2 sticle de 500ml umplute tot cu apă filtrată. Nu am avut niciodată discuții sau probleme la verificări în aeroport.
La noi nu a fost cazul, însă pentru copiii care beau lapte praf reconstituit trebuie probabil o cantitate suplimentară de apă.
Am mai avut la noi iaurt, bănuiesc că și borcănelele cu mâncare sunt acceptate, dar pregătiți-vă și pentru cazul în care nu se acceptă și trebuie să le aruncați (să aveți ceva de rezervă la voi).
O singură problemă am avut legată de acest subiect, în aeroportul din Amsterdam, unde verificările sunt mai stricte și nu ne-au lăsat să trecem cu iaurtul (sigilat, cumpărat din aeroport) dar nici să îl desfacem să îl mănânce copilul acolo. După multe discuții, l-am aruncat și am umblat de ne-au sărit ochii din cap să cumpărăm un iaurt fără zahăr pentru copilul înfometat.
5. Politica legată de căruț și bagajul bebelușului
Aceasta trebuie consultată la fiecare companie în parte, însă toate companiile transportă gratis căruciorul infantului (copil cu vârsta între 0 și 24 de luni) (cărucior pliabil din 1 sau 2 bucăți, etichetat corespunzător la checkin).
De obicei se poate merge cu căruciorul până la ușa avionului și de acolo este preluat și dus la cala de bagaje, urmând ca la destinație să fie recuperat fie la ușa avionului, fie la banda de bagaje speciale/agabaritice (oversize).
Singura excepție pe care am întâlnit-o a fost la Berlin Schönefeld unde am predat căruciorul (la banda de bagaje speciale) o dată cu bagajele de cală și am plecat cu copilul în sistem de purtare. Cred că ofereau și un cărucior de folosit prin aeroport dar nu ne-am mai încurcat cu asta.
6. Linkuri utile:
- Reguli de securitate a aviației civile aplicabile la Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti.
- Info despre calatoria cu bebelusi sau copii cu WizzAir
- Info despre calatoria cu bebelusi cu Ryanair sau calatoria cu copii cu Ryanair
- Info despre calatoria cu copii cu Austrian Airlines
- Info despre calatoria cu copii cu Lufthansa
- Info despre calatoria cu copii cu KLM
Câteva cuvinte despre primele noastre zboruri.
Între 6 luni și 1 an am zburat către 6 destinații: Valencia-Alicante (6 luni, BlueAir & WizzAir), Berlin (6 luni jumate, Ryanair), Munchen (7 luni, Tarom), Varșovia (10 luni, WizzAir), Viena si Austria (11 luni, Austrian Airlines), Amsterdam (12 luni, Tarom).
Între 1 și 2 ani am zburat către 3 destinații: Valencia (1 an și 6 luni, WizzAir), Viena (1 an și 9 luni, Austrian Airlines), Milano (1 an și 10 luni, Ryanair).
Am avut mari emoții legate de bebeluș la primul zbor cu avionul, însă norocul nostru a fost că a dormit mult, mai ales în sistem de purtare la tatal ei. La toate zborurile am exersat schimbul de scutec în toaleta minusculă a avionului. Am schimbat și haine cu grămada (bebe a vărsat apă sau a transpirat la somn). Am șters/dezinfectat scaunele din avion la primele zboruri, pe urmă ne-am calmat, oricum bebelușul bagă de toate în gură 🙂 . Ne-am jucat mult, ne-am plimbat prin avion, am zâmbit doamnelor însoțitor de bord. Dar cel mai important, bebelușul nu a avut niciun disconfort și nu a plâns deloc pe durata zborurilor, fiind alăptat la decolare și la aterizare.
O ultimă adăugire, deși familiile cu copii au prioritate la îmbarcare, noi ne-am urcat în avion mereu printre ultimii. Copiii se plictisesc repede într-un spațiu închis și de obicei durează în jur de 30 de minute îmbarcarea tuturor pasagerilor.
Vă urez și vouă zboruri cel puțin la fel de plăcute!
2 thoughts on “Bebeluș la primul zbor cu avionul”