Schloss Sigmaringen este inrudit cu Burg Hohenzollern aflat la 55 de km departare, acesta fiind de asemenea in proprietatea al familiei Hohenzollern, din care se trage si regele Romaniei, Carol I. O alta asemanare intre cele doua castele ar fi aceea ca inca au proprietari privati. Pentru o vizita in interiorul castelului Sigmaringen este necesara o rezervare in prealabil.
Asadar, fara rezervare si cu una bucata catel in lesa dupa noi, am explorat imprejurimile, am admirat castelul pe dinafara si am citit despre el pe net. Ce nu-mi aminteam de la orele de istorie este cum a ajuns regele Carol I de Hohenzollern in Romania, dar voi incerca sa fac un mic rezumat mai jos, dupa ce ma mai documentez putin.
Dar mai intai, cateva cuvinte despre castel: din prima clipa in care l-am zarit, mi-au venit in minte versurile lui Dimitrie Bolontineanu:
“Pe o stâncă neagră, într-un vechi castel,
Unde curge-n vale un râu mititel…”
Raul este in cazul acesta Dunarea, iar castelul se numeste Sigmaringen. Istoricii au gasit primele mentiuni despre acest castel in cronicile unei manastiri, prin anul 1077. De atunci, castelul a fost reconstruit de mai multe ori, adaugandu-i-se diverse elemente noi. Versiunea actuala dateaza de dupa marele incendiu din 1893, cand mai ramasesera in picioare doar turnurile fortaretei medievale.
Asa cum am spus mai devreme, castelul Sigmaringen face parte din mosia familiei svabe Hohenzollern, din care se trag imparatii si regii Prusiei. Dinastia Hohenzollern este una dintre cele mai vechi din tinut, iar castelul Hohenzollern despre care am mai povestit reprezenta centrul teritoriului condus de contii Zollern.
Imi amintesc faptul ca la orele de istorie eram bombardati cu atat de multa informatie incat nu mi-a trecut prin cap sa ma intreb de ce un print german a venit sa fie domnitorul Tarii Romanesti. In primul rand, numele lui complet era Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig de Hohenzollern-Sigmaringen. Fiul printului Karl-Anton si al printesei Josephine, Karl a urmat o cariera in cadrul armatei, dupa terminarea studiilor elementare. La 27 de ani, cand a acceptat sa fie rege in Romania, el deja era ofiter in armata Prusiei. Istoricii spun despre el ca in ciuda faptului ca nu avea un fizic impozant, era soldatul perfect, sanatos, disciplinat si un foarte bun politician cu idei liberale.
Familia Hohenzollern avea pe vremea aceea legaturi stranse cu familia Bonaparte si cum prin Romania trecea un puternic val de influenta culturala franceza, Napoleon al III-lea l-a recomandat politicienilor romani din acea vreme. Asadar, I.C. Bratianu a fost trimis sa negocieze cu Karl si familia Hohenzollern termenii instalarii printului pe tronul Romaniei.
Situatia din Romania o cerea: haosul politic incepuse sa se instaleze dupa abdicarea fortata a lui Alexandru Ioan Cuza, iar unirea dintre Tara Romaneasca si Moldova era amenintata de dezbinare. Asadar in 1866, Karl, ocolind Austria din cauza razboiului cu Prusia, a venit cu trenul pana la Bazias si de acolo cu barca pana la Turnu Severin unde s-a intalnit cu Bratianu, caci nu prea erau cai ferate in tara noastra in acea vreme.
La ceremonia de incoronare, desi Karl a vorbit in franceza, s-a facut indragit de catre romani prin adoptarea variantei romanesti a numelui sau: Carol. In cei 48 de ani de domnie, Carol I a ajutat Romania sa-si obtina independenta, i-a imbunatatit imaginea, a redresat economia si a instituit o dinastie. El a construit Castelul Peles, unul dintre cele mai vizitate obiective ale Romaniei.
Cam atat cu lectia de istorie, daca vreti sa cititi mai multe despre regele Carol I va recomand site-ul historia.ro
nu e in bavaria!!!!!
Ai dreptate 🙂 o sa inlocuiesc “bavaria” cu “Sudul Germaniei”.