Burg Hohenzollern

Castele din Bavaria: Burg Hohenzollern

Aflandu-ne in Bavaria, ne-am planificat traseul astfel incat sa vizitam trei castele de care nu mai auzisem niciodata: Burg Hohenzollern, Schloss Lichtenstein, Schloss Sigmaringen.

Vechi de peste sute de ani, castelele bavareze au fost martorele multor evenimente istorice, resedintele unor personalitati celebre si inca isi pastreaza in timpurile actuale statutul impunator. Limba germana are mai multi termeni pentru a defini aceste constructii: Burg (castel), Schloss (conac), Festung (fortareata), Palast (palat), dar pentru usurinta voi folosi denumirea generica de castel.

Burg Hohenzollern

Vazut de departe, Castelul Hohenzollern pare resedinta unui conte malefic, cu turnurile sale ascutite si cocotat ca un mot pe cel mai inalt deal din zona. Siteul castelului ne-a oferit foarte multe informatii, precum si o harta foarte utila. In parcare ne-am cumparat biletele valabile pentru curtea castelului, fara interior (veti vedea in poze pe cine nu am putut sa lasam singura afara) + parcarea si am pornit pe jos intr-o drumetie de 20 de minute.

Castelul este proprietate privata si nu primeste subventii, deci taxa de intrare este folosita pentru conservarea si restaurarea acestuia. Exista si un mic autobuz ce face curse de la parcare pana la castel, pentru 2 euro/dus.

Noi am dat o tura a exteriorului, bucurosi ca e teren dog-friendly. Am explorat toate cotloanele incepand cu tunelul de la intrare, coborand si urcand scari, bucurandu-ne de privelisti si de aerul curat. Locul este vizibil incarcat cu istorie, statui ale regilor Prusiei iar interiorul luxos al castelului a avut ca sursa de inspiratie palatul de la Versailles (din cate am vazut noi in poze).

Castelul Hohenzollern este considerat resedinta de scaun a familiei eponime, din care se trage si regele Carol despre care am invatat cu totii la istorie. Castelul construit in sec. XI  a fost distrus intr-un asediu in sec. XIV. Apoi, complet reconstruit in 1461, mai mare si mai impunator a fost folosit ca refugiu pe timpul razboaielor de catre familia Hohenzollern. Versiunea actuala a exteriorului este inspirata de castelele franceze de pe valea Loirei si dateaza din 1867. O buna parte din regii si printii Prusiei au locuit la un moment dat in Castelul Hohenzollern.

In interiorul castelului se gaseste un arbore genealogic in care figureaza si Carol I de Romania.

Ultimul imparat german si rege al Prusiei ce si-a incheiat domnia in 1918, Wilhelm al II-lea, impresionat de localizarea extraordinara a castelului, a spus ca “Panorama de la Castelul Hohenzollern merita facut drumul pana acolo”. Asa credem si noi.

Panorama Burg Hohenzollern
Panorama Burg Hohenzollern

Burg HohenzollernBurg Hohenzollern




2 thoughts on “Castele din Bavaria: Burg Hohenzollern”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.