Appeltaart met slagroom @ Winkel 43

Delicatese locale și mâncare tradițională olandeză

Ca de fiecare dată, partea culinară a călătoriilor noastre nu este niciodată neglijată. Iată-ne deci în Amsterdam, căutând să încercăm ceva mâncare tradițională olandeză.

Pentru asta, cel mai util mi s-a părut site-ul Foursquare, cu multe review-uri și poze pentru cafenele și restaurante. Din start au picat de pe listă tourist trap-urile, iar noi am mers la sigur către cele mai apetisante preparate. Așadar, am 3 liste pe care le consult: trending (ce locuri sunt la modă luna asta), coffee (cafenele drăguțe unde poți să îți și potolești foamea cu niște aperitive/deserturi) și food (dacă nu am găsit nimic interesant în cele două categorii anterioare, sigur găsesc aici un restaurant).

Unde se mănâncă bine în Amsterdam?

În perioada 1800-1942, o mare parte arhipelagul indonezian (Indonezia și Guineea de Vest) au fost sub ocupație olandeză. Influența trecutului colonial olandez se manifestă prin prezența multor restaurante cu specific indonezian, adaptate la gusturile locale (adică puțin cam fade).

Am menționat într-o altă postare zona Niewmarkt, devenită chinatown-ul Amsterdamului. Aglomerarea de restaurante chinezești, japoneze și thai se regăsește la Zeedijk. Restaurantele asiatice și cele indoneziene se pare că oferă mâncăruri de calitate, iar cele indiene sunt apreciate ca fiind mai scumpe.

Damstraat e o zonă destul de aglomerată, unde predomină influențele turcești. Popularitatea e dată de prețurile mai mici și opțiunea “cât încape în farfurie” ce se aplică la salate.

Nieuwezijk este strada unde se află cele mai bune gelaterii din Amsterdam:

Haarlem este un cartier plin de restaurante de toate felurile. Utrechtse Straat le găzduiește pe cele mai rafinate dar și scumpe dintre ele.

Eetcafe este denumirea generică pentru niște baruri ce servesc mâncare seara și noaptea.

Un loc ce încă nu l-am vizitat (dar se află pe lista următoarei noastre călătorii) este cea mai mare piață exterioară din Amsterdam, Albert Cuyp. Deschisă între orele 9-17 de luni până sâmbătă, această piață este cunoscută pentru abundența sa, ce garantează aglomerația, ce garantează prospețimea produselor.

 

De evitat: orice restaurant din centru ce servește fripturi sau fast-food; sunt cunoscute drept capcane turistice. Tot pe această listă aș încadra fast-food-ul din cutiuțele mici, ca niște căsuțe poștale. Mâncarea e incredibil de ieftină, dar cam fără gust și valoare nutrițională.

super cheap and tasty. even better than maccas #vscocam #amsterdam #automatiek #febo

A photo posted by Nicole (@electricbloom) on

Specialități locale de încercat:

  • Brânza olandeză – se împarte în 2 tipuri: jonge (tânără) și oude (veche). Cea mai apreciată este cea veche/maturată cu chimen (komijnenkaas). Noi am încercat multe feluri: tânără (simplă, cu pesto, cu ardei) și veche (simplă, cu chimen, cu usturoi, cu piper, cu chili, cu schinduf). La magazinele de brânzeturi se găsesc rotițe de brânză Gouda îmbrăcate în ceară și vidate, la prețul de 7-10€. Se pot transporta în bagajul de mână fără probleme, noi am avut vreo 6 la un moment dat. La supermarket sunt mult mai ieftine.

 

Bitterballen – un fel de chiftele prăjite, servite cu muștar. Kroketten sunt făcute din aceeași pastă, dar au formă cilindrică.

Amsterdam 👋🏻 #bitterballen #amsterdam #ZorabyLjewels A photo posted by ZorabyL Eshop / Laura Sole (@zora_by_l) on

Ossenworst – un cârnat crud de vită cu diverse mirodenii. (originar din Amsterdam).

 

Even een happie eten #ossenworst #fresh #lunch

 

A photo posted by Daan Groenewegen (@daantjesko) on

 

Frikandel – un fel de cârnat făcut din carne tocată, fără să fie băgată într-o membrană. Se servește prăjit, despicat pe din două, cu ketchup, maioneză și ceapă deasupra.

Herring – se găsește la câteva standuri prin Amsterdam. E vorba de hering crud marinat, servit cu ceapă și murături, cu sau fără pâine.

 

Traditional Dutch food: raw Herring for breakfast! 😊😁😖😫😐 #rawherring

 

A photo posted by Santina Escolin (@santiniescolini) on

 

Stamppot – un fel de piure de cartofi combinat cu o legumă (varză, andive, kale, spanac, napi, morcov, ceapă) servit cu un cârnat afumat Rookworst.

Oliebollen – un fel de gogoșele cu stafide, prăjite și pudrate cu zahăr, servite în perioada de dinaintea Crăciunului.

 

A photo posted by Leila Khan (@ileilakhan) on

 

Appeltaart – cea mai bună chestie pe care am mâncat-o în Olanda. Am fost de 2 ori într-un interval de 24 de ore la Winkel 43, un loc renumit pentru cea mai bună tartă de mere din Amsterdam. Neapărat să cereți cu frișcă (met slagroom!).

 

Stroopwafels – proaspete, se găsesc în piața Albert Cuyp. Altfel, în magazin se găsesc la pungute. Sunt un fel de discuri rotunde de cocă coaptă, tăiate pe din două și lipite între ele cu sirop de caramel. Sunt foarte dulci și delicioase, un bun suvenir de dus acasă.

 

Poffertjes – pe acestea le-am încercat în Rotterdam, dar sunt tot o specialitate olandeză. Un fel de clătite mici și umflate, servite cu o bucată de unt deasupra și mult zahăr pudră.

Sunday market time 🙂 #dutchfood #poffertjes #eaglestreetmarkets A photo posted by @laakvirge on

 

Hagelschlag – decorațiunile pentru prăjituri și torturi au o întrebuințare mai largă în Olanda: se servesc la micul dejun, pe o felie de pâine prăjită și unsă cu unt.

 

Drop (licorice, lemn dulce) – o chestie neagră și aromată, ce poate fi orice combinație dintre moale, tare, dulce și sărată. Olandezii sunt cei mai mari producători dar și consumatori de Drop din Europa: consumă în medie 2 kg/persoană/an. Se pare că există și o distracție pe tema asta: le place să filmeze reacția străinilor la gustul de drop extra-sărat.

 

Ontbijtkoek (peperkoek) – o pâinică dulce din secară, condimentată cu cuișoare, scorțișoară, ghimbir, anason și nucșoară. Se mănâncă cu unt la micul dejun, sau ca gustare. În Belgia, se folosește la rețeta de Carbonade Flamande.

 

Speculoos – biscuiți condimentați (cu scorțișoară, nucșoară, cuișoare, ghimbir, cardamom și piper alb) ce se servesc înainte de Sf. Nicolae în Olanda sau în preajma Crăciunului în Germania. Sunt foarte buni lângă o cafea.

Snacking in #Belgium. 🍪🍫 #speculoos #chocolate #cotedor A photo posted by Megan Williamson (@mpwilli910) on

 

Space cake. Google it.

  • Atenție! departedecasa.com nu susține consumul de stupefiante, oricât de ușoare ar fi. Nu ne asumăm răspunderea sau responsabilitatea pentru niciun fel de daune cauzate sau care pot apărea în urma utilizării acestor substanțe.

De băut: barul clasic în care olandezii se duc să bea se numește generic bruine (brown bar sau brown cafe) și se remarcă prin decorul exterior din lemn maro închis. Zonele din Amsterdam  cu multe baruri sunt Leidsplein și Rembrandt.

De evitat: magazinele cu băuturi ciudate, din centru. Vei vedea în vitrină Skorpio Vodka, Mushroom Vodka, tot felul de ciudățenii alcoolice cu scorpioni, șerpișori sau ciuperci halucinogene înăuntru. Sunt capcane pentru turiști.

Ce băuturi să încerci în Amsterdam?

Jenever sau Genever e un gin olandez (precursorul ginului modern) făcut din boabe de ienupăr. Și acesta, ca și brânza, poate fi jonge sau oude (tânăr sau matur).

O bere Heineken. Deși fabrica de bere Heineken s-a mutat din centrul Amsterdamului, berea este prezența peste tot, cu un fel de mândrie națională. Vechea berărie s-a transformat în muzeul Heineken Experience, unde, pentru 18/20€ primești un tur și o halbă de bere la sfârșit.

Un Amstel. Și atât.




2 thoughts on “Delicatese locale și mâncare tradițională olandeză”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.