Amsterdam obiective turistice, Jordaan, Brouwergracht

Amsterdam – obiective turistice si poze

Unii turiști cred că Amsterdam e un oraș al păcatelor, însă de fapt e un oraș al libertății – așa sună un citat despre cel mai important oraș al Olandei. De acord, dar pe lângă asta, pe noi ne atrag de acest vechi oraș european o mulțime de alte lucruri : canale, case frumoase, biciclete, verdeață, atmosfera de oraș studențesc… Sunt multe de făcut în Amsterdam: obiective turistice de bifat, mâncăruri locale de încercat, pe străduțe de plimbat, lalele de cumpărat… dar să le luăm pe rând, nu-i așa?

Numele orașului vine de la Amstel + Dam, ceea ce înseamnă barajul râului Amstel. Amsterdam este capitala Olandei și cel mai mare oraș din această țară, având în jur de 1 milion de locuitori. I se mai spune și “Veneția Nordului“, datorită canalelor ce se împânzesc orașul (care sunt și incluse în patrimoniul UNESCO). Arhitectura locală impresionează orice turist, la fel ca și cele peste 1500 de poduri. Amsterdam este orașul ce reușește să fie pe placul tuturor: fie că e vorba de pasionați de cultură, istorie, artă, petreceri, mâncare, natură sau  orice vă mai trece prin cap.

Istoric vorbind, în secolul al XII-lea s-a stabilit aici o comunitate de pescari ce s-a dezvoltat într-atât încât în secolul XVII, Amsterdam devenise unul dintre cele mai importante centre comerciale din lume. Pornind de la micul centru medieval, orașul și-a continuat expansiunea în toate direcțiile, anexând multe cartiere noi și suburbii construite în stil modernist.

Spre deosebire de alte capitale, Amsteram are un aer mai non-conformist, cu viziuni tolerante și progresiviste asupra multor aspecte ale vieții cotidiene. În această caracterizare se încadrează cel mai bine legalizarea consumului de canabis și a prostituției.

Principalele zone și obiective turistice din Amsterdam:

Centrul vechi

Centrul istoric al Amsterdamului este cea mai vizitată porțiune din oraș. Dacă ar fi să cuprinzi esența orașului Amsterdam într-o imagine, cu siguranță aici ar fi locul potrivit pentru asta: arhitectura tradițională a caselor, canalele, micile magazine și coffeeshops, bicicletele omniprezente, toate contribuie la aspectul de oraș tipic olandez.

În cifre, centrul vechi al Amsterdamului sună cam așa: aproximativ 900 de insulițe conectate de 400 de poduri și peste 7000 de clădiri istorice. Cele mai vechi străzi sunt Warmoesstraat și Zeedijk. Unicele case de lemn medievale ce au reușit să supraviețuiască vremurilor se află pe străzile Begijnhof nr. 34 și Zeedijk nr. 1.

Agitația din centrul vechi gravitează în jurul câtorva zone/obiective turistice:

 • Dam Square (de Dam), o piață centrală unde inițial fusese barajul râului Amstel.
 • Red Light District (cartierul roșu). De Wallen / De Walletjes este de fapt cea mai veche parte a orașului, unde se practică cea mai veche meserie din lume. 300 de vitrine luminate în roșu se află pe o rețea de alei, așteptându-și clienții să între în cămăruța disponibilă. În această zonă, fotografiatul este interzis, însă vă pot spune că predomină arhitectura secolului XIV, deși multe clădiri sunt relativ noi. Pe lângă felinarele roșii, zona e presărată cu coffeshop-uri unde nu se vinde cafea, știți voi  😉
 • Nieuwmarkt, o mare piață pietonală ce se află chiar la marginea Red Light District. Locul a căpătat în ultima vreme puternice influențe chinezești, ajungând un fel de Chinatown al Amsterdamului.
 • de Spui este o zonă populară pentru iubitorii de cărți, aici având loc un târg de carte săptămânal. Densitatea de librării este și ea puțin mai mare decât în alte zone. Din piațetă se poate ajunge în Begijnhof, o curte interioară ce e înconjurată de clădiri medievale.

Canal Ring

Canal Ring este o zonă ce face parte din Patrimoniul UNESCO, din 2010. Din perspectivă turistică, e un fel de muzeu în aer liber foarte fotogenic, cu case impresionante, monumente istorice și poduri grațioase. Cele 5 canale principale (Singel, Herengracht, Keizersgracht, Prinsengracht, Singelgracht) formează inele concentrice în jurul centrului vechi. Construcția acestor canale a început în secolul XVII și pe măsură ce lucrările au evoluat, canalele și casele de pe marginea lor au fost construite în stiluri arhitecturale diferite.

Acesta e un loc perfect de rătăcit pe străzi sau de plimbat cu barca pe canale. Prețurile variază între 14€ pentru un tur simplu de 75 de minute și 72.5€ pentru un tur de seară, de 2.5 ore, cu cină inclusă.

Jordaan

Jordaan e un cartier construit prin anii ’60, în același timp cu Canal Ring. A fost inițial o zonă muncitorească ce s-a transformat treptat în zonă de lux, cu o mulțime de buticuri, galerii de artă și restaurante pretențioase. Aici se află cele mai șic cafelene (atenție: caffe, nu coffeeshop) și în general e o atmosferă mai aristocrată.

Câteva hale imense din Jordaan au primit alte scopuri în viață: una a devenit muzeu maritim (Scheepvaartmuseum), una academie de arhitectură, alta birou municipal.

Plantage

Aceasta este o zonă cu multe muzee, ce merită vizitată în zilele ploioase. Se înghesuie unul lângă altul: Muzeul de Istorie Evreiască, Hermitage Amsterdam, Grădina Botanică, Grădina Zoologică Artis, Muzeul Tropical și Muzeul Maritim Scheepvaart.

Museumplein

Aici se află marile muzee: Rijksmuseum (muzeul național al Olandei) și Muzeul Van Gogh. Vondelpark e o altă atracție din Museumplein.

De Pijp

De Pijp este un cartier din sudul Canal Ring cunoscut pentru atmosfera sa boemă, scările abrupte și cea mai mare piață cu standuri în aer liber din Amsterdam, Albert Cuyp. Aici se află și fabrica de bere Heineken, devenită acum muzeu (cam prea turistic după părerea unora).

Alte obiective turistice din Amsterdam:

 • Anne Frank Huiscasa lui Anne Frank este o casă istorică transformată în muzeu. În timpul celui de-al ÎI-lea război mondial, familia evreiască Frank s-a ascuns de persecuțiile naziștilor într-o anexă secretă a casei. Au stat acolo timp de 2 ani, până când au fost trădați și trimiși în lagăre de concentrare. Anne a ținut un jurnal în toată perioada în care au stat ascunși și deși nu a supraviețuit războiului, memoriile sale au fost publicate în 1947.
 • Bloemenmarkt este singura piață de flori plutitoare din lume. Este situată între Muntplein și Koningsplein. Unii o consideră foarte turistică. De aici mă aprovizionez doar cu bulbi de lalele pe care îi plantez acasă, deși sunt multe plante atractive (am găsit chiar și copăcei de gingko biloba) însă greu de transportat cu avionul. Pe partea opusă tarabelor cu flori sunt magazine de suveniruri și de brânzeturi locale. Acolo se pot degusta diferite feluri de brânză (hint: specialitatea tradițională cu chimen este cea mai bună), sosuri, stroopwafel și alte bunătățuri. Prețurile sunt cam mari, așa că rețineți ce sortiment vă place, mergeți într-un supermarket Albert Heijn și luați de acolo rotițele ambalate în vid.
 • Magere Brug (podul subțire) are aproximativ 90 de metri lungime și se află în centrul orașului. Partea specială a acestui pod este bascula de lemn vopsită în alb.
 • NEMO, muzeu și centru științific localizat într-o clădire ce seamănă cu un vapor ce se scufundă. Înăuntru sunt tot felul de laboratoare unde se fac experimente, workshopuri și se poate interacționa cu exponatele.
 • Morile de vânt din Amsterdam erau inițial construite la marginea orașului, însă expansiunea urbană le-a prins și depășit. Din cele 8 mori de vânt, cele mai multe sunt în partea de vest, singura vizitabilă fiind Molen van Sloten. Însă există și De Gooyer, mai centrală, ce are o berărie înăuntru și poate fi vizitată gratis.

Concluzii:

 • în cele două vizite ale noastre în Amsterdam, obiectivele turistice exterioare au fost cele care ne-au ocupat aproape tot timpul: plimbatul pe străzi, de-a lungul canalelor, în piața de flori. Din punctul meu de vedere, e modul perfect de a simți atmosfera locală.
 • pentru fanii muzeelor, primele locuri pe care le recomand a fi vizitate sunt cele cu importanță culturală (Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Hermitage, Rembrandt, NEMO, Maritim, Stedelijk, Van Loon și multe altele) și abia apoi va puteți gândi la cele considerate tourist-traps (Madame Tussaud’s, Marijuana Museum, Chocolate Museum, Erotic Museum, Amsterdam Dungeon și alte afaceri comerciale “deghizate” în muzee).
 • până și coffeeshop-urile pot fi capcane pentru turiști, unele fiind recunoscute de către localnici pentru produse de calitate inferioară (The Bulldog, Barney’€™s sau cele de pe lângă Warmoesstraat și Leidseplein). Cunoscătorii frecventează Tweede Kamer, The Bluebird, Dampkring.
  • Atenție! departedecasa.com nu susține consumul de stupefiante, oricât de ușoare ar fi. Nu ne asumăm răspunderea sau responsabilitatea pentru niciun fel de daune cauzate sau care pot apărea în urma utilizării acestor substanțe.
 • I Amsterdam City Card – primul lucru pe care îl fac unii turiști în Amsterdam e să cumpere cardul ăsta. Are intrarea inclusă la nu știu câte muzee (dintre care la Anne Frank și Rijksmuseum se plătește extra), pe care e fizic imposibil să le poți vizita într-un timp atât de scurt. Are transportul gratis inclus, însă totul e accesibil pe jos în zona centrală și își merită banii în cazul unor călătorii mai lungi. La 40€/zi, e avantajos doar dacă vrei să te plimbi cu barca și să vizitezi mai mult de 3 muzee în aceeași zi.
 • magazinele de brânzeturi țintesc turiștii cu bani, așa că recomand doar să gustați de acolo și să mergeți într-un supermarket (de ex. Albert Heijn) de unde să cumpărați.
 • ciubotele de lemn – e amuzant de făcut poze cu ele, însă nu sunt practice nici măcar pentru o petrecere de Halloween. Banii au fost cheltuiți iar ciubotele ajung să fie uitate prin vreun sertar cu vechituri. Mai bine rămâneți doar cu pozele.
 • dacă și voi aveți problema “unde să parchez în Amsterdam?“, iată câteva parcări și tarifele lor. De precizat că la parcarea pe stradă, tariful începe de la 5€/oră și ajunge până la 30€/zi și de aceea e mai avantajos fie să lăsați mașina pe un loc gratis la marginea orașului, fie să parcați într-un Park&Ride.

 

Ar fi multe de spus despre Amsterdam, dar cel mai bine e să-l încercați pe propria piele.

Dacă mi-a scăpat ceva, vă invit să lăsați un comentariu 🙂
3 thoughts on “Amsterdam – obiective turistice si poze”

 1. Lumea in care trăim ne arată ce locuri minunate exista pe Terra. Trebuie ca doar sa le pățeam pentru generațiile viitoare.
  Superbe imagini și comentarii detaliate cu comentarii care spun totul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.