Atomium Bruxelles

Principalele obiective turistice din Bruxelles

Cu fiecare vizită făcută în Bruxelles am descoperit că fațada de “oraș european” ascunde multe obiective turistice mai mici și mai mari ce dau un farmec aparte locului. La prima vedere, Bruxelles pare ușor de deslușit: e capitala Belgiei, a Uniunii Europene, se vorbește franceză și flamandă și plouă destul de mult.

Să fii turist în Bruxelles e o activitate plăcută când ai la îndemână o listă de obiective turistice ca cea de mai jos (unele se vizitează  gratis, altele aproape gratis).

Top 10 obiective Turistice Bruxelles:

1. Grand Place – Grote Markt

Grand Place a ajuns în forma actuală în urma unui bombardament al francezilor care a distrus tot ce se construise înainte de 1695. Ghildele orașului au reconstruit în anii următori clădirile pe care le vedem astăzi in “Piața Mare”, îmbinând armonios stilurile gotic, baroc și Luis al IV-lea. Deși au în jur de 300 de ani, aspectul remarcabil nu le trădează vârsta, căci sunt renovate periodic.

Din 1998, Grand Place a fost inclusă în Patrimoniul Unesco. Fiindcă este cel mai important obiectiv turistic al Bruxelles-ului, Grand Place trebuie văzută și ziua dar și noaptea, când pe clădiri se proiectează jocuri de lumini.

Dar hai să luăm pe rând, clădirile din Grand Place, să vedem ce-i cu fiecare din ele.

Primăria Bruxelles-ului (fr: Hotel de Ville, nl: Stadhuis) a fost construită între 1401-1455 și reconstruită după 1695 în stil gotic, având fațada decorată cu statui reprezentând nobili, sfinți și figuri alegorice. Turnul principal are înălțimea de 96 m. Primăria Bruxelles-ului se poate vizita.

Casele breslelor (Guild houses). În Evul Mediu, pentru că breslele exercitau o puternică influență politică și administrativă în Bruxelles, acestea și-au construit casele în jurul pieței principale a orașului. Acolo, breslașii se întâlneau să discute probleme specifice și noi regulamente legate de activitatea lor economică.

Voi enumera casele breslelor mai jos, ca și când am fi în fața Primăriei și ne rotim spre dreapta.

Rândul de case din dreapta Primăriei, în centrul imaginii de mai jos, cu fațadele acoperite, sunt: The Fox (Vulpea – casa breslei comercianților cu statuia Sf. Nicolae în partea de sus) – The Horn (Claxonul – casa marinarilor, cu etajul superior ce arată ca partea din spate a unei nave) – The She Wolf (Lupoaica) – The Sack (Sacul) – The Wheelbarrow (Roaba) după care urmează str. Rue de Beurre.

20141022_112135(1)

Mai jos, în prima poză, de la stânga la dreapta se văd micuțe: The King of Spain (Casa breslei brutarilor ) – The Mule (Catârul) – Saint BarbaraThe Samaritan (Samariteanul) – The Oak (Stejarul) – The Peacock (Păunul) – The Helmet (Casca) –  The King’s house (Casa Regelui / Maison du Roi / Broodhuis).

The King’s house (Casa Regelui / Maison du Roi / Broodhuis)  este frumoasa clădire aflată vis-a-vis de primărie și al doilea punct de atracție din Grand Place. Ducele de Brabant și-a dorit să contracareze simbolul puterii municipale cu unul al puterii ducale și astfel a construit între 1504-1536 o clădire impozantă pe care a numit-o Maison du Roi – Casa Regelui, deși niciun rege nu a locuit acolo. Clădirii i se mai spune și Broodhuis (Bread hall) în olandeză, deoarece a fost construită în locul vechii brutării. Aici se află Muzeul Orașului Bruxelles, ce prezintă istoria și folclorul orașului prin intermediul sculpturilor, picturilor, fotografiilor. Detalii despre vizitare aici.

În pozele de mai jos sunt casele ce urmează după Casa Regelui – Maison du Roi: The Merchant of Gold (Negustorul de aur) – The Pigeon (Porumbelul) – The Golden Sloop (De Gulden Boot – Velierul de aur) – The Angel (Îngerul) – Joseph și AnnaThe Deer (Căprioara):

Casa Ducilor de Brabant –  această construcție reprezintă de fapt un grup de case împreunate într-un monolit. Clădirea poartă acest nume deoarece sub ferestrele primului etaj se află statuile Ducilor de Brabant. Iată și numele caselor originale: The Fame (Faima) – The Hermit (Pustnicul) – The Fortune (Averea) – The Windmill (Moara de vânt) – The Tin Pot (Oala de cositor) – The Hill (Dealul)  – The Beurs (Bursa).

De la Casa Ducilor de Brabant, șirul de case continuă cu : The mountain of Tabor (Muntele lui Tabor) – The Rose (Trandafirul) – The Golden Tree (Pomul de aur) – The Swan (Le Cygne, Lebăda) – The Star (Steaua)  – mai jos, de la stânga la dreapta:

Și am ajuns iarăși la Primărie.

În Grand Place se amenajează o dată la 2 ani un covor de flori (24×77 metri) ce poate fi văzut, mirosit, fotografiat, admirat într-un weekend din luna august. Următorul va fi în 2016.

2. Manneken Pis

Un adevărat simbol al Buxelles-ului, Manneken Pis poate fi văzut peste tot prin oraș, pe rafturile magazinelor de suveniruri. În realitate, micuța statuie face pipi cât e ziua de lungă la câteva minute de Grand Place, trebuie doar urmată direcția puhoiului de oameni.

I se mai zice și le Petit Julien, Little Man Pee sau micul pișăcios pe românește. Statuia a fost postată la intersecția Rue de l’Étuve/Stoofstraat cu Rue du Chêne/Eikstraat prima dată în 1618. Fiind furată de câteva ori, acum este păzită. Statuia actuală datează din 1965, are 60 de centimetri înălțime și uneori poartă diverse costume. Manneken Pis are o garderobă impresionantă de câteva sute de costume, o parte dintre acestea fiind expuse la Muzeul Orașului Bruxelles din Maison du Roi – Casa Regelui (vis-a-vis de Primărie).

Vă avertizez că va trebui să vă dați coate serios cu mulțimea de turiști ca să prindeți o poză doar cu statuia (zoom-ul face minuni însă).
Din 1987, există și varianta feminină a statuii, Jeanneke Pis, pe strada Impasse de la Fidélité / Getrouwheidsgang și din 1998 Zinneke Pis, varianta canină.

Cea mai faimoasă legendă despre Manneken Pis spune că fiul unui negustor bogat ce trecea prin oraș s-a rătăcit. Omul era atât de disperat să îl găsească încât le-a spus tuturor celor care îl ajută că va dărui orașului o statuie care va imortaliza momentul găsirii copilului. În cele din urmă, fiul negustorului a fost văzut făcând pipi într-o grădină, iar tatăl s-a ținut de cuvânt, dovada fiind chiar statuia băiețelului care face pipi.

3. Catedrala Sf. Michael și Sf. Gudula

Sfintii Mihail si Gudula sunt sfintii protectori ai Bruxelles-ului iar catedrala ce le poarta hramul este una dintre cladirile importante ale orasului. A durat 300 de ani pana cand biserica a ajuns in forma ei completa, in anul 1519. Catedrala are și website, unde sunt mai multe informații despre istoria acesteia și programul de vizitare.

4. Atomium

Atomium este un alt simbol al orașului și nu degeaba mulți îl au pe lista de obiective turistice din Bruxelles. Construcția ce are forma unui atom (ați ghicit!) își are locul între arta sculpturii și cea a arhitecturii, dând impresia de edificiu futurist, bizar. Atomul de fier de 103 metri înălțime (mărit de 165 de miliarde de ori) a fost construit pentru Expoziția Internațională din 1958 de către arhitecții André și Jean Polak. Sferele sunt interconectate prin tuburile în care se află scări și lifturi iar înăuntrul lor se află un muzeu. Sfera cea mai înaltă oferă o panoramă frumoasă asupra Bruxelles-ului.

La fel ca si muzeul in aer liber din Barcelona, Poble Espanol, construit pentru Expoziția Internațională din 1929, Atomium trebuia dărâmat, însă popularitatea sa l-a salvat de la această soartă.

5. Parc du Cinquantenaire (Jubelpark)

Parcul Cinquantenaire a fost epicentrul Expoziției Internaționale din 1880 ce a avut loc la Bruxelles. În același an atunci se sărbătoreau 50 de ani de la obținerea independenței Belgiei, ocazie pentru care s-a plănuit construirea unui Arc de Triumf (Arc de Triomphe – Triomfboog). Acesta a fost finalizat abia în 1905, la 75 de ani de la marele eveniment. Cu ocazia altor expoziții internaționale, Arcului i s-au anexat câteva construcții, ajungând să aibă o frumoasă formă de U.

Una dintre aripi găzduiește Muzeul Regal al Forțelor Armate și Istoriei Militare (Musée Royal de l’Armée et d’Histoire MilitaireKoninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis) sau  KLM-MRA. Cealaltă este sediu pentru Muzeul Cinquentenaire și AutoWorld.

6. Palatul Regal de la Laeken

Kasteel van LakenChâteau de Laeken este reședința oficială a Regelui Belgiei și a familiei regale. Palatul Regal și vastele domenii regale se află în nordul Bruxelles-ului și nu se vizitează. O parte din palatul construit în 1784 a fost distrusă de un incendiu, arhitectul Charles Girault dând palatului forma actuală în 1902. Parcul pe care se află domeniile regale include și o reședința de vară, câteva lacuri, un teren de golf și diverse pavilioane, cum ar fi Pavilionul Chinezesc și Turnul Japonez.  Serele regale de la Laeken se află tot aici, acestea putând fi vizitate numai 2 săptămâni în fiecare an, primăvara, când totul e înflorit. Puțin în afara domeniului regal se află și Biserica Nôtre Dame de Laeken, din câte am văzut un obiectiv turistic important.

7. Palatul Regal din Bruxelles

Palatul Regal, locul unde Regele Belgiei își exercită funcția de șef al statului, este una dintre cele mai mărețe clădiri din Bruxelles. Forma de guvernământ belgiană este monarhia constituțională.

În această clădire, la intrarea principală sunt întotdeauna soldați ai Gărzii Regale atunci când Regele se află la Bruxelles. Când Regele este plecat în țară, steagul este arborat pe clădirea centrală. Ăsta e un fel de check-în mai rudimentar.

Palatul Regal este locul unde ambasadorii sunt primiți cu ceremonii de stat, unde au loc recepții pentru NATO, ambasadori UE și politicieni, nunți regale și tot aici șefii de stat veniți în vizită au la dispoziție apartamente regale.

Între 22 iulie și 7 septembrie, Palatul Regal din Bruxelles poate fi vizitat gratis, cu excepția zilelor de luni.

 8. Bursa din Bruxelles

Eleganta clădire în care se află Bursa din Bruxelles (Beurs) a fost construită în 1873 și este unul dintre simbolurile puterii economice a Bruxelles-ului din secolul XIX. În prezent, clădirea poate fi vizitată numai când se organizează diverse expoziții înăuntru. În rest, poate fi admirată pe dinafară, iar scările sunt de obicei un loc preferat al belgienilor care savurează frites cumpărați de la o bodegă din apropiere.

Brussels Stock Exchange on Boulevard Anspach A photo posted by xiaolei (@xiaolei_xo) on

9. Palatul de Justiție

Palatul de Justiție din Bruxelles (Palais de Justice) este o clădire ce rămâne în mintea turiștilor din punct de vedere al mărimii, importanței și al costului. Clădirea a fost finalizată în 1883, constând 45 milioane de franci belgieni (~ 1.125.000 €) și fiind cea mai mare clădire construită în sec. XIX. Mega-construcția demnă de o emisiune la Discovery Channel are baza de 160×150 metri, suprafața totală construită fiind de 26.000 m². Există un mit urban conform căruia clădirea, fiind atât de mare și greu de renovat, are în permanență schele atașate. Nici nu vreau să mă gândesc la factura de la încălzire…  Se poate vizita.

A photo posted by Julia (@babyzu) on

10. Districtul European

Denumit neoficial “European Quarter”, districtul ce găzduiește sediile administrațiilor Consiliilor și Comisiei Europene se află în triunghiul format de Parcul Bruxelles, Parcul Cinquantenaire și Parcul Leopold. Stația Schuman se află în inima acestui loc și întotdeauna veți întâlni funcționari europeni îmbrăcați la patru ace prin zonă. Pentru cei pasionați de acest subiect, wikipedia are o listă  cu cladirile Uniunii Europene aflate in Bruxelles.

 


One thought on “Principalele obiective turistice din Bruxelles”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.