Madrid in decembrie

Târgul de Crăciun din Madrid

Dacă vă plac aglomerația, agitația, cumpărăturile și emoțiile puternice, atunci vă recomand o vizită la târgul de Crăciun din Madrid. Deși ziua pare un târg de Crăciun liniștit și normal, noaptea începe marea vânzoleală.

Plaza Mayor devine neîncăpătoare și trebuie să stai la rând ca să ajungi să te plimbi prin fața tarabelor. Caruselul emoțional e inevitabil când nu știi unde să ascunzi mai bine portofelul și telefonul, căci forța de frecare dintre mâinile dibace și aceste obiecte poate fi destul de mare într-o asemenea agitație.

Târgul de Crăciun din Madrid, de la Plaza Mayor

Spiritul Crăciunului chiar are un corespondent în limba spaniolă: espíritu navideño. Se găsește din abundență la târgul de Crăciun din Madrid, care e la fel de luminos și festiv ca în orice altă capitală europeană. Plaza Mayor era deja considerată cea mai frumoasă piață din Madrid, dar luminițele de sărbători prezente în luna decembrie parcă dau o altă dimensiune frumuseții sale.

Căsuțele de lemn sunt pline cu decorațiuni de Crăciun, coronițe din crengi de brad și vâsc, figurine pentru scena nașterii (vezi mai multe despre tradițiile de Crăciun din Spania în articolul despre târgul de Crăciun din Barcelona), jucării și multe alte mărunțișuri. Târgul de Crăciun din Madrid este o atracție în sine, turiștii vin de peste tot ca să simtă magia Crăciunului și să între în frenezia cumpărăturilor de sărbători.

 

Mercado de Navidad de la Plaza Mayor are loc  în perioada 27 noiembrie – 31 decembrie. Orarul este 10:00-21/22:30.

în târg se simte prezența multor naționalități, căci pe lângă căsuțele oficiale există tot felul de mici întreprinzători care fie vând ceasuri, genți sau portofele pe cearșaf, fie “colindă” lumea de bani.

Părerile vizitatorilor sunt împărțite: unii apreciază luminițele, produsele, decorațiunile și reușesc să treacă peste faptul că târgul poate fi uneori aglomerat, murdar și dubios.

Alte târguri de Crăciun din Madrid (mercados navideños):

Mercado navideño de la Plaza de España. Un târg ce se mândrește cu artizanii ce își expun produsele confecționate manual. Aici se găsesc produse de calitate din multe ateliere meșteșugărești de olărit, bijurterie, pielărie, sculptură, țesut, sticlărit.

Mercadillo de la plaza de Santa Cruz/plaza de la Provincia. Aceste piețe sunt adiacente Plaza Mayor și sunt și ele ocupate de căsuțe de lemn ce vând cadouri de sărbători.

Mercadillo de la plaza de Benavente. Târgul acesta seamănă cu un mic sat medieval, în care căsuțele își etalează produsele de artizanat.

Decorațiuni de Crăciun în plaza de Callao. Aici se instalează în fiecare iarnă El Corte Inglés, un spațiu imens unde se vând decorațiuni de Crăciun.

Dulces de Navidad în plaza de Ópera. în această mică piață vis-a-vis de Teatrul Regal are loc un mic târg de dulciuri de sărbători unde se găsesc produse tipice de Crăciun (turrones, polvorones) dar și dulciuri arăbești.

Mercado Solidario de Moncloa. Târg de caritate cu produse de Artizanat, textile și accesorii, deschis până pe 6 ianuarie.

Concluzii

în Madrid, atmosfera de sărbători cuprinde tot orașul: vitrinele sunt pline cu decorațiuni, luminițe, aranjamente și produse specifice Crăciunului, oamenii sunt veseli și umblă bucuroși după cadouri pentru prieteni și familie. E un miros de vacanță în aer, cu excepția faptului că sunt câteva grade în plus în termometru față de București, iar cănile nu se umplu cu vin fiert, ci cu sangria.

¡Feliz Navidad!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.