targ craciun viena

Magia sărbătorilor la târgul de Crăciun din Viena

Uneori, locurile în care călătorești te marchează într-atât încât te întrebi cum ai trăit până atunci fără să vezi cutare lucru; după ce am ajuns la târgul de Crăciun din Viena, am știut că nimic nu va mai fi la fel.

Târgul ăsta de Crăciun dă un fel de de dependentă: din momentul în care l-ai văzut prima dată, vrei să îl vezi în fiecare an. și nu numai atât, dorința devine din ce în ce mai îndrăzneață, în fiecare an visezi la un târg: mai mare, mai frumos, cu mai multă atmosferă, mai multe decorațiuni, mai mult vin fiert, mai spre Germania… Dar să ne calmăm puțin.

Acum câțiva ani nu prea era moda târgurilor de Crăciun pe la noi (bine, era o modă, dar semăna mai mult a bâlci), nu aveam prieteni care să laude târgul de Crăciun din Viena, ci văzusem doar pozele hipnotizante de pe internet. Ele îmi șopteau ca un fel vrajă: trebuie să vii, să vezi, să mirosi, să guști, să simți atmosfera sărbătorilor în stil nemțesc/austriac. Așa că m-am dus. Bineînțeles că l-am cooptat și pe co-autorul silențios al acestui blog care n-a avut încotro decât să mă însoțească, în timp ce eu eram deja pe modul zombi: târg Crăciun Viena, târg Crăciun Viena…

Ne-am urcat în avion (Airberlin, 111€/pers), ne-am găsit cazare (50€/noapte, hotel de 3* cu pretenții de 4) și în câteva ore eram în Viena. Acum, Austrian Airlines au o ofertă permanentă, cu 100€/pers fără bagaj de cală.

Wiener Adventzauber & Christkindlmarkt (târgul de Crăciun din Viena)

Magia Adventului și târgul de Crăciun vienez încep cam pe la mijlocul lui noiembrie. Puțin cam târziu, dacă e să luăm în considerare faptul că la noi reclamele pe tema sărbătorilor apar încă din octombrie. Atmosfera crăciunistică are și o parte comercială, căci scopul principal al buticarilor prezenți la această adunare este să-ți vândă ceva, orice (doar scump să fie)!

în materie de decorațiuni, trebuie să recunosc că multe standuri stau excelent la capitolul “bun gust”. Dar și la capitoul prețuri. Globulețele și decorațiunile pentru pomul de iarnă mi s-au părut superbe, multe din ele erau lucrate manual, unice, spectaculoase, dar scuuumpe… Aproape mi-a căzut aparatul din mână când am văzut (în 2011) eticheta unui glob de sticlă: 17.5€. Bineînțeles că trebuie să privesc și din perspectiva comerciantului care achiziționează materia primă, își folosește timpul și creativitatea pentru a-i da o formă, plătește chiria pentru tarabă, salariul angajaților și uneori mai stă chiar și el în frig toată ziua pentru a vinde câteva obiecte.

Nu am plecat niciodată cu mâna goală de la vreun târg, pentru ca mi-a plăcut să aduc acasă o amintire. însă cred că e posibil să te bucuri de magia Crăciunului și fără să cheltuiești o avere în Viena.

 

Fiecare târg de Crăciun din Viena are cana proprie. Asta înseamnă că toate căsuțele ce vând vin fiert au aceeași recuzită. Când cumperi o cană de vin sau punci, plătești și o garanție (2€ de obicei) pentru cană. Dacă o returnezi, îți primești banii înapoi. Noi am ales să facem acest lucru întotdeauna, mai puțin în ultima seară, când am păstrat cănile ca amintire.

Ce mâncare găsești la târg? Păi, fiind în Austria, mirosul de prăjeală nu părăsește niciodată incinta. Așadar, la fiecare târg există cel puțin o tarabă cu tot felul de prăjeli, de obicei variațiuni pe tema celebrului Bratwurst. Aici am găsit cea mai mare bombă calorică pe care am mâncat-o vreodată: un cârnat învelit în cocă și apoi prăjit: grăsime pe dinăuntru, grăsime pe dinafară, dar prăjeală e gustoasă și oricum când ești tânăr organismul nu protestează prea mult.

Mai trebuie menționate: Lebkuchen (turtă dulce), gebrannte Mandeln (migdale învelite în zahăr ars), Waffeln (vafe), Maroni (castane coapte), Bratkartoffel (cartofi copți), Kaiserschmarren (un fel de omletă dulce servită cu gem de prune) și multe altele.

De băut? Băuturi cu multe grade și fierbinți: Glühwein (vin fiert), Punsch (glögg), Eierlikör (lichior de ouă) și diverse variante non-alcoolice ale acestora. De menționat faptul că rețeta de Glühwein conține: vin, coniac, suc de portocale, coajă de portocale, scorțișoară, cuișoare, nucșoară și anason stelat, deci are mai multe grade de alcool decât vinul fiert pe care îl știm noi.

Activitatea preferată a tuturor celor care vin la târguri e prospectarea ofertei de decorațiuni, urmată de una, două, trei căni de vin fiert băute în picioare, în mijlocul pieței. Serios, sunt mult localnici care vin la târgul de Crăciun ca să stea în picioare, cu o cană de Glühwein în mână, să socializeze cu prietenii, după care să plece veseli spre casă.

Rathaus Christkindlmarkt

Principalul târg de Crăciun din Viena se desfășoară în parcul din fața primăriei (Rathaus), care e întotdeauna frumos decorat. Pe alei sunt înșirate cam 150 de standuri și buticuri cu decorațiuni, mâncare, băuturi calde, jucării, dulciuri, haine și tot felul de chestii și chestiuni de cumpărat. Chiar în mijloc, în fața bradului, este loc unde corul cântă colinde în fiecare seară.

Programul este zilnic, între orele 10:00-21:30/22:00, cu excepția zilei de ajun, când târgul se închide la 17:00.

Weihnachtsmarkt Schloß Schönbrunn

Un alt târg frumos de Crăciun este cel din curtea palatului Schönbrunn, unde, în atmosfera imperială a palatului, în fața unui brad maiestuos sunt așezate cam 80 de căsuțe de lemn ce vând diverse produse handmade, decorațiuni, dulciuri etc. Prețurile mi s-au parut o idee mai mari decât la târgul de lângă primărie.

Un cor destul de mare cântă colinde în fiecare seară, în fața bradului, iar atmosfera mai caldă, mai intimă decât în alte părți se datorează faptului că totul e puțin cam înghesuit.

Târgul de Crăciun de la Schönbrunn e deschis de pe 21 noiembrie pâna pe 3 ianuarie.

Weihnachtsdorf Schloss Belvedere

în curtea palatului Belvedere găsim alt târg de Crăciun, unul ce împrumută atmosfera barocă a palatului. Vreo 40 de expozanți din toată Austria își așteaptă clienții cu diverse mărfuri crăciunești.

Acest târg mi s-a părut cel mai puțin aglomerat, atmosfera fiind foarte familială, familiară și relaxată.

Weihnachtsdorf Maria-Theresien Platz

Aleile parcului din Piața Maria Tereza găzduiesc la rândul lor un frumos târg de Crăciun. între clădirile impunătoare ale Muzeului de Istorie Naturală și Muzeului de Istoria Artelor se află mulți brăduleți plini de luminițe, vreo 70 de căsuțe de lemn frumos decorate și câteva restaurante ce și-au trimis pe teren divizia mobilă.

Seara, muzica e asigurată fie de trupe tipic austriece ce cântă la instrumente din alamă, fie de corurile evanghelice ce cântă colinde.

Weihnachtsdorf Altes AKH

Atmosfera de Crăciun se regăsește și în fața fostului spital general, unde 55 de căsuțe și standuri își așteaptă vizitatorii.

Weihnachtsmarkt am Stephansplatz

Magia târgurilor de Crăciun din Viena nu avea cum să rateze epicentrul orașului, Stephansplatz. Deja la a 3-a ediție, târgul de Crăciun din jurul Stephansdom a adus și aici atmosfera de poveste: totul e frumos decorat cu luminițe, tarabele își etalează mândre produsele tradiționale austriece, în timp ce oamenii elegant îmbrăcați se îndreaptă către concertele ținute în catedrală.

Wintermarkt am Riesenradplatz Prater

Chiar și parcul de distracții Prater capătă aspectul de tărâm al iernii, o dată ce se umple de căsuțe de lemn unde găsești bunătăți specifice Crăciunului.

Concluzii:
Nouă ne-a făcut mare plăcere să ne plimbăm prin târgul de Crăciun din Viena, atât ziua cât și noaptea. Ziua e mai puțină aglomerație și e mai potrivită pentru shopping. Noaptea se aprind luminițele, se aud colindele, vinul fiert își face efectul și parcă toată adunarea așteaptă să sosească Moș Crăciun. Atmosfera este de poveste.

Bineînțeles că mai sunt multe alte mici adunări de căsuțe de lemn cu specific crăciunistic împrăștiate prin oraș, însă nu știu dacă se ridică la statutul de târg de Crăciun.

Ca peste tot, aveți mare grijă la buzunare și genți în locurile aglomerate.

Intrarea nu costă nimic.
One thought on “Magia sărbătorilor la târgul de Crăciun din Viena”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.