panorama plaja Porto Katsiki din Lefkada, Grecia

Minunatele plaje din Lefkada, Grecia

Pot spune că a fost dragoste la prima vedere între mine și aceste plaje din Lefkada. Grecia e  plină de peisaje spectaculoase, iar cei ce se încumetă să parcurgă lungul drum dintre România și Lefkada nu sunt dezamăgiți. Am parcurs insula în lung și în lat și iată impresiile mele despre plajele din Lefkada.

plaje lefkada grecia - Porto Katsiki
Porto Katsiki


View Larger Map

Top plaje din Lefkada:

1. Porto Katsiki

O plajă cuceritoare. Spectaculoasă datorită peisajului ce o înconjoară, plaja Porto Katsiki este destul de îngustă, încadrată de stânci abrupte ce sunt mângâiate de cea mai azurie apă pe care am văzut-o în Grecia. Pe plajă am găsit nisip și pietriș. De fapt, pietricelele albe formează fundalul perfect pentru apa aceea limpede.

Porto Katsiki (a nu se confunda cu tzatziki) este o plajă foarte populară în plin sezon (cred că v-ați dat seama de ce). Plaja este dotată cu șezlonguri și umbreluțe, însă stâncile oferă și locuri umbroase de stat pe cearșaf. Există o parcare și câteva terase sus, pe faleză. Plaja este accesibilă pe un pasaj de trepte, la fel ca și punctul de belvedere din care sunt făcute pozele. Aici opresc multe yachturi private dar și bărci-taxi luate din Vassiliki sau Nidri.

2. Egremni

Popularitatea unei plaje ca Egremni este știrbită doar de faptul că sunt 350 de trepte ce trebuiesc coborâte până la ea și urcate înapoi. Treptele astea au și avantajele lor: pot fi un workout bine-venit după atâtea porții de tzatziki; în plus, sunt mulți care nu se încumetă la un așa efort, lăsându-i pe puținii care ajung acolo să se bucure de liniște. Plaja Egremni e pur și simplu imensă, având porțiuni mai populate și porțiuni mai intime.

Și aici suntem întâmpinați de pietriș, dar nu ne deranjează foarte tare, căci lui i se datorează albastrul mării ce devine hipnotizant. E bine de știut că există șezlonguri și umbreluțe pe plajă, chiar și câteva terase ce servesc răcoritoare.

3. Kathisma

Kathisma pare o plajă puțin mai blândă: nisipul este prietenos cu tălpile turiștilor, rândurile de șezlonguri sunt așezate îmbietor, nu există distanțe lungi ce trebuie străbătute pe jos. Pe fundalul muntos ce înconjoară plaja Kathisma se întrezăresc vile cochete, însă acest lucru nu afectează prea tare senzația de plajă idilică. Această plajă se pare că este preferată în mod special de pasionații parașutismului acvatic.

Noi am avut parte “doar” cele mai mari și mai gălăgioase valuri pe care le-am întâlnit vreodată. Și cum înotatul iese din discuție în astfel de cazuri, am făcut o plimbare de-a lungul plajei și am fotografiat marea înfuriată.

Kathisma - plaje Lefkada Grecia
Kathisma, Lefkada

4. Mylos

Plaja Mylos are un farmec aparte, în special pentru că este o plajă sălbatică. Aici, frumusețea naturii nu este stricată de nicio construcție (cu excepția casei pe care am surprins-o în poza panoramică), nici măcar nu sunt șezlonguri pe nisip.

Însă există un preț pentru toată această frumusețe și liniște: un mini-traseu de 20 de minute printre jnepeni, în papuci, în bătaia soarelui, ce izolează Mylos de hoardele de turiști care au venit și ei “să mai bifeze o plajă”. A meritat, pot spune, căci în luna iunie eram doar noi și grupul nostru de prieteni pe această plajă imensă. Nu uitați să luați cu voi apă, ceva de ronțăit, cremă de soare și ochelarii de snorkeling: apa e incredibil de limpede.

Plaja Mylos Lefkada Grecia
Plaja Mylos
plaje din Lefkada Grecia
atat de limpede e apa

5. Agios Nikitas

În drumeția spre plaja Mylos, printre vârfuri de copaci se întrezărește plaja Agios Nikitas. Stâncoasă și destul de micuță, această plajă e “dotată” cu apă limpede, perfectă pentru spionat peștii ce înoată în jurul stâncilor. Și mai are un atu: în apropiere sunt multe taverne și cu toții știm ce înseamnă asta (yum, yum).

Plaja Agios Ioannis Lefkada
Plaja Agios Ioannis

6. Vassiliki

Golful Vassiliki este unul dintre cele mai populare locuri de pe insulă, datorită reliefului care a permis ridicarea multor construcții. Aici găsești multe opțiuni de cazare, de la hoteluri până la campinguri, taverne, cafenele, baruri, magazine. Cum privești marea, în stânga se află portul, urmează o plajă cam pietroasă care pe măsură ce mergi spre dreapta devine mai nisipoasă.

Golful în care e încadrată plaja Vassiliki asigură valurile mici și vântul necesar windsurferilor. Noi ne-am petrecut o zi întreagă încercând să nu cădem de pe plăcile de windsurf.

Windsurfing Vassiliki Lefkada
Windsurfing
Vassiliki Lefkada Grecia
Windsurferi

Mă opresc aici cu topul plajelor mele preferate din Lefkada, căci cele enumerate mai sus sunt de ajuns pentru un sejur de o săptămână, cu mențiunea că una dintre ele merită o vizitați și a două oară. Noi am ales-o pe prima, Porto Katsiki.

Nu vreau să închei acest articol lăsându-vă să credeți că astea-s singurele plaje din Lefkada. De fapt, ele sunt mult mai multe și merită descoperite toate, însă cred că asta e o chestiune de timp. Așa că iată și celelalte plaje din Lefkada care n-au ajuns în top, dar sunt la fel de frumoase.

Agios Ioannis – o plajă foarte bine organizată, cu șezlonguri și umbreluțe. Vântul puternic o face perfectă pentru windsurferii experimentați. Pe undeva există și o moară de vânt ce se încadrează foarte bine în peisaj.

A photo posted by Vanja Zdrale (@valentinazdrale) on

 

 

Agiofili – una din plajele cu pietris alb, cu apă cristalină. Stâncile ce o înconjoară dau sentimentul de plajă pustie, foarte intimă. Agiofili e accesibilă din Vassiliki fie cu barca, fie pe o potecuță.

Gialos – o plajă lungă, cu nisip auriu, sezloange și umbreluțe, mărginită de taverne și bărulețe.

Kalamitsi – o plajă cu nisip alb și câțiva bolovani imenși presărați din loc în loc, ce îi dau un aspect sălbatic.

 

Nidri – deși aparține celei mai populare stațiuni de pe insulă, plaja Nidri e destul de pietroasă. Dacă nu vă deranjează pietricelele, trebuie să știți că în zonă sunt multe hoteluri, vile, taverne, cafenele și locul e potrivit pentru familiile cu copii datorită acestor facilități. De pe plajă ai o frumoasă panoramă către insulițele Scorpios, Scorpidi, Heloni, Sparti, Madouri către care se pot face și excursii cu barca.

#nidri #lefkas #lefkada #summer #mediterranean #nidribeach #vacation #aurinkomatkat

A photo posted by Matti (@masavisa) on

 

Nikiana – este o plajă micuță, cu pietricele, aflată aproape de drumul principal și de un mic port de bărci pescărești. În peisajul sălbatic se încadrează apa cristalină și câteva stânci ce oferă umbră.

Amousa – este o plajă la care se ajunge mai greu, însă drumul întortocheat te poartă printre peisaje pitorești, așa că nu e mare supărare. Ultimul kilometru este neasfaltat, însă priveliștea plajei încadrată într-un golfuleț de stânci îți da senzația că a meritat drumul până acolo. Pe plajă găsești șezlonguri care te scapă de chinul statului la plajă pe pietre.

Megali Petra – în apropierea plajei Kalamitsi se află această plajă a cărei nume înseamnă “piatră mare”. Printre bolovani, pe nisipul alb, sunt amenajate șezlonguri și umbreluțe.

#Lefkada #beautifulldestinations #megalipetra #beach #summer

A photo posted by Klemen Berdajs (@brdo_k) on

 

Pefkoulia – este o plajă imensă ce devine uneori aglomerată în mijlocul sezonului, din cauza apropierii de Agios Nikitas.

A, și încă ceva: distanțele dintre toate aceste plaje din Lefkada sunt destul de mari (uneori chiar și 40 de km) iar drumurile de pe insulă sunt întortocheate.
2 thoughts on “Minunatele plaje din Lefkada, Grecia”

  1. Eu nu stiu unde ati vazut voi la agiofili plaja cu nisip fin si alb :)sunt pietre mari si nu poti merge fara incaltari. Cred ca le-ati confundat nitel 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.