Pentru noi, orice calatorie e musai sa atinga si latura culinara a tarii pe care o vizitam, asadar a venit timpul sa scriu despre delicioasa mancare traditionala slovaca din Bratislava. Cred ca nu exagerez cand spun ca suntem genul de oameni care mai degraba ar vizita restaurante decat muzee 🙂
Avand la dispozitie 6 saptamani de testat bunatati slovace, am insiruit mai jos cate ceva despre locurile in care am mancat, bineinteles totul documentat si cu poze.
Asadar, activitatea culinara din centrul vechi al Bratislavei graviteaza in jurul halusky-lor si a catorva locuri, pe care le recomand pentru ca unele dintre ele au mancare traditionala slovaca:
Hviezdoslavovo Namestie, o zona pietonala unde din cand in cand au loc targuri/festivaluri si e impanzita cu tarabe si casute pline de mesteri ce isi vind marfa autentica. Incepe de la Most SNP si se termina la Teatrul National Slovac, iar pe margine sunt terase si baruri, mai scumpe sau mai ieftine. Eu am incercat Slang Pub (yummy, preturi ok, mancare traditionala slovaca), 17’s Bar (ok-ish, preturi ok, pizzerie), El Gaucho (yummy, preturi mari, specific argentinian), Rio Grande (preturi medii, club, muzica buna).
Michalska si stradutele adiacente sunt tot zone pietonale, insa uneori trebuie sa te feresti de trocariciul rosu. Aici sunt multe baruri si restaurante, multe din ele bifeaza capitorul “mancare traditionala in Bratislava”, dar au si preturi peste medie. Pentru aceleasi preparate exista locuri mai ieftine, putin in afara zonei centrale. As mentiona totusi Prasna Basta (preturi medii, mancare traditionala slovaca), Sladovna House of Beer (preturi peste medie, mancare buna), Zbrojnos Pub (preturi mici la bautura, concerte in subteran), KC Dunaj (centru cultural alternativ cu multe concerte si evenimente), Green Tree Cafe (cafenea, gelaterie, sandviserie, insa cand e aglomerat nu sunt disponibile toate sortimentele de cafea).
Obchodna (si imprejurimile), o strada semi-centrala plina cu restaurante, baruri, magazine si hosteluri, toate pentru cei care prefera sa iasa din zona preturilor mari din centru. Aici am incercat mai multe locuri: Frogy Yogurt (excelent!), Bella Napoli (inghetata buna, 70 centi cupa), Green Tree Cafe (cafenea draguta cu terasa), Valhalla Pub (ieftin, specific local dar nimic special), Eden Pub (un loc cu bautura ieftina, doar ca vinul e cam dubios), Tulipan Kebab (cel mai bun kebab din Bratislava), Street Menu (burgeri apetisanti, oferte speciale, mereu e lume inauntru), Pub u Zeleneho Stromu (locul meu preferat: preturi foarte bune, burgeri excelenti, duminica toate mancarurile sunt la jumatate de pret, muzica live in fiecare seara), Slovak Pub (cel mai renumit loc cu mancare traditionala din Bratislava, preturi bune, delicios), Veggie (wrap-uri vegetariene foarte gustoase, preturi ok, apa gratis), Bratislava Flagship (fratele lui Slovak Pub, meniu asemanator, preturi ok, atmosfera misto), Gorila.sk Urban space (e wow! vazut de afara, tot ce iti doresti e sa intri si sa bei o cafea acolo in sufrageria vintage-cosy plina de carti), Dole Klub (un club underground, muzica electro-dubstep, cam gol intr-o noapte de joi), Cocoloco (un fel de club cu preturi ok, muzica rock/pop insa la bar se aduna uneori personaje dubioase).
Zona Eurovea Mall si malul Dunarii e populata cu cafenele mai pretentioase spre fitoase, insa am vazut multi care preferau sa isi cumpere ceva din mall (Mc, chinezesc) si sa se aseze pe iarba de pe malul Dunarii.
Am iesit si in alte locuri cu cateva ocazii, insa toate aveau in comun preturile studentesti si standardele mai joase de calitate, lucru care nu m-a deranjat, caci macar se reflecta in preturi.
O impresie buna ne-a lasat si restaurantul de la poalele castelului Devin, NajVacPalac, unde desi nu erau multe optiuni pentru cei infometati, nu am luat teapa.
Ce sa mananc in Bratislava? Pai sunt cateva feluri traditionale slovace ce ar trebui incercate, am facut o lista, desi eu nu le-am testat chiar pe toate:
- bryndzové halušky so slaninkou (galuste mici din cartofi amestecate cu branza de oaie, uneori pe deasupra se presara jumari prajite)
-
kapustové strapačky so slaninkou (galuste din cartofi cu varza si jumari)
-
chlieb s masťou a cibuľou (felie de paine unsa cu untura si acoperita cu ceapa)
- bryndzové pirohy (un fel de ravioli/placintele umplute cu branza)
- zemiakové placky (clatite din cartofi, prajite in ulei)
- kapustnica so klobásou (supa de varza acra cu carnati)
- gulas (cu influente ungare)
- cesnaková polievka (supa de usturoi, uneori in paine)
- lokše mastené husacou masťou (clatite din cartofi unse cu grasime de gasca)
- grilovaný encián (branza Camembert pe gratar)
- vyprážaný syr (branza prajita, un fel de cascaval pane)
- tatárska omáčka (sos tartar, nu lipseste niciodata de la masa)
- schnitzel
- pui Kiev, pui umplut cu branza de capra
- preparate din vanat (caprioara, iepure, mistret, gasca, rata)
Desert:
- bobáky/Šúľance s makom (mini-galuste din faina sau cartofi, acoperite cu unt, mac si zahar pudra)
- bratislavský rožok makový alebo orechový (rulou cu mac sau nuca)
- lokša makovo (clatita cu mac)
- marlenka (prajitura cu multe foi si miere, de origine ceha)
- strudel (influenta austriaca)
Tarii:
- Hruškovica (tuica de pere)
- Slivovica (tuica de prune)
- Ceresnovica (visinata)
Beri (slovace si cehesti):
- Zlatý Bažant (cea mai populara bere, dar atentie, procentul alaturat (8%, 10%, 12%) este zaharul adaugat inaintea fermentarii, care se transforma in alcool (12% zahar ~ 4-5% alcool))
- Edelweiss
- Krušovice
- Corgon
- Topvar
O lista oficiala a restaurantelor cu specific traditional din Bratislava poate fi gasita aici.
2 thoughts on “Cand esti in Bratislava, mananci ca slovacii!”