La târgul de Crăciun din Barcelona am aflat cum se simt sărbătorile de iarnă la 18-20ºC. Cred că s-ar putea numi mai degrabă sărbători de primăvară.
în Spania, combinația dintre căldură în luna decembrie și decorațiuni de Crăciun pare cam ciudată. însă e foarte confortabil să te plimbi prin oraș fără extra kilograme de ghete, haine de iarnă și mâini înghețate. Cam așa arată Barcelona în decembrie:
Târgul de Crăciun din Barcelona sau Fira de Santa Llúcia
Fira de Santa Llúcia (în catalană) sau Feria de Santa Lucia (în spaniolă) este principalul târg de Crăciun din Barcelona, ce are loc în Avinguda de la Catedral, în fața catedralei din cartierul Gotic.
în 2016, târgul împlinește 330 de ediții și încă de la început a fost favoritul întregului oraș.
E greu de crezut, dar în spațiul din fața catedralei și pe străduțele din împrejurimi se adună aproape 300 de căsuțe și tarabe ce vând decorațiuni, bijuterii, cadouri confecționate manual și dulciuri. Cam 100 din ele sunt specializate în figuritas de Belén, despre care puteți citi mai jos, la tradiții.
Cam toate produsele sunt mai scumpe decât la magazinele de artizanat de prin oraș, însă un globuleț frumos pictat tot am luat ca amintire.
Târgul de Crăciun din Barcelona trezește niște sentimente amestecate: pe de o parte, decorațiunile și luminițele care se aprind seara îți spun că se apropie sărbătorile de iarnă. Pe de cealaltă parte, vremea primăvăratică și lipsa vinului fiert nu reușesc să aducă în totalitate atmosfera magică a Crăciunului cu care ne-am obișnuit.
Târgul e deschis din ultima vineri a lunii noiembrie, până pe 23 decembrie, între 10:30 și 20/21:30.
Tradiții catalane
Pe 8 decembrie, în Spania are loc Sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri (Feast of the Immaculate Conception) și atunci încep pregătirile de Crăciun. Toate familiile își decorează casele, acordând mare importanță scenei nașterii, Pessebres. în casele spaniole, toată familia se bucură de construirea scenei reprezentând ieslea din Betleem unde s-a născut Iisus. Podeaua este tapetată cu mușchi adus din pădure, iar figurinele (figuritas de Belén) sunt cumpărate de la târgul de Crăciun. Aranjamentul este inițial mic, conținând doar câteva elemente: grajdul și personajele principale. însă pe măsură ce trec anii, există obiceiul de a cumpăra câteva figurine cu ocazia fiecărui Crăciun și astfel scena se extinde, cuprinzând elemente că râul, poduri de lemn, palmieri, cămile etc.
Caganer este un simbol local ce aduce noroc: un catalan îmbrăcat în port tradițional stă cu pantalonii în vine și se răhățeste. Se pare că ceea ce produce aduce noroc, căci fertilizează pământul și promite o recoltă bună în anul următor. Această tradiție a apărut prin sec. XVIII.
Caga Tió apare și el tot pe 8 decembrie: e un buștean cu 4 picioare de lemn și o căciulă roșie numită Barretina. Până la Crăciun, copiii din toate familiile trebuie să aibă grijă de bușteanul căcăcios: îl învelesc seara, îl hrănesc cu Turron (un fel de nuga) și se asigură că e fericit și sătul. Toate astea pentru ca, de Crăciun, Caga Tió să “aducă” o mulțime de bunătăți. După cina din Ajun, copiii spun o poezie și lovesc cu bețe bușteanul, până ce din păturica în care e învelit încep să curgă dulciurile.
După masa copioasă din Ajunul Crăciunului, la care indiferent de bugetul familiei, toți spaniolii risipesc banii pe mâncăruri rafinate (sună cunoscut?), Caga Tió face cinste cu desertul: Turron (nuga cu migdale) și Polvorones (dulciuri cu pastă de migdale).
în ultimii ani, tradiția pomului împodobit și a lui Moș Crăciun a ajuns și în Spania. însă se pare că aici e doar tolerată și nu îmbrățișată în totalitate, căci cei trei magi (los Reyes Magos) sunt cei care aduc darurile de Crăciun pe 6 ianuarie (de Epifanie/Bobotează).
Alte târguri de Crăciun în Barcelona:
- Fira de Nadal a la Sagrada Familia. în grădinile din fața Sagrada Familia are loc un alt târg de Crăciun, mai mic decât cel de la catedrală, însă cu produse similare. Aici mi s-a părut că am văzut mai multe standuri verzi, ce vindeau aranjamente din crengi de brad și vâsc.
- Fira de Reis a la Gran Via. Unul dintre cele mai mari târguri de sărbători din Barcelona, deschis până pe 6 ianuarie. Tarabele au cea mai mare ofertă de jucării din întreg orașul.
- Mercat Gòtic (Fira de Brocanters). Aici are loc o adunare de vreo 20 de tarabe înțesate cu produse și de obicei e foarte aglomerat.
- Fira Solidària de Nadal. Este un târg caritabil organizat în grădinile de la capătul Passeig de Gràcia.