targul de Craciun din Frankfurt

Magia sărbătorilor la Târgul de Crăciun din Frankfurt

Târgul de Crăciun din Frankfurt a fost al doilea pe care l-am vizitat, după ce ne-a luat ochii (și mințile) târgul de Craciun din Viena.  Parcă nimeni nu sărbătorește Crăciunul ca nemții, nu-i așa?

Detaliile logistice se încadrează în tiparul nostru obișnuit: ofertă la biletele de avion (Tarom, 100€/pers), hotel aproape central (Comfort Hotel Frankfurt), transport de la aeroport cu S-Bahn S8 sau S9 (detalii pe toandfromtheairport).

Târgul de Crăciun din Frankfurt sau Weihnachtsmarkt Frankfurt am Main

Târgul de Crăciun din Frankfurt este unul dintre cele mai mari din Germania, cu aproximativ 3 milioane de vizitatori anual. Toată acțiunea se desfășoară în Altstadt (centrul vechi), între Römerberg (fântâna romană) și biserica Sf. Paul.  Târgul se întinde în lățime de la Hauptwache până la cheiul râului Main.

Peste 200 de căsuțe încearcă să te atragă cu de toate: decorațiuni de pom, lumânări, păpuși, artizanat, Apfelweinseife (săpun cu vin din mere), fulare, mănuși, papuci, multe obiecte confecționate manual, cadouri și chiar și artă modernă.

 

De obicei, târgul începe la sfârșitul lui noiembrie (anul acesta pe 25) și se încheie fix pe 22 decembrie. Programul este între orele 10-21.

în trecut, târgul de Crăciun din Frankfurt avea un scop pur comercial. Astăzi, frankfurterii și turiștii vin la târg mai ales pentru a se întâlni și socializa. Seara, după ora 18:00, parcă toată piața seamănă cu un stup de albine: e un zumzet continuu, iar aglomerația te duce cu gândul la o mișcare browniană.

Pe scena din fața bradului fie se cântă colinde, fie se joacă scene din Biblie, fie apare Turmblasen, o formație cu instrumente din alamă.

 

Se pare că obiceiul târgurilor de Crăciun e contagios, căci multe orașe englezești au preluat ideea. Dintre ele, cel mai mare este Birmingham, oraș înfrățit cu Frankfurt.

Istoria târgului de Crăciun din Frankfurt

Târgul se pare că există încă de prin anul 941. Pe vremea aceea, scopul lui era ca localnicii să aibă un mijloc prin care să își facă provizii pentru iarnă.

Prima documentare scrisă a târgului s-a făcut în anul 1393. Deci putem spune că târgul de Crăciun din Frankfurt e unul cu o tradiție îndelungată. Tot în Römerberg avea loc, iar pe atunci  multe coruri bisericești recreau prin cântece scene din Biblie.

Pe vremuri, târgul acesta era exclusiv cu și pentru localnici. Aceștia obișnuiau să cumpere darurile de sărbători doar de aici.  Străinii nu prea erau bineveniți iar târgul era plin de produse locale. Artizanii locali preferau să confecționeze manual jucării, dulciuri și alte cadouri de Crăciun. Jucăriile preferate ale copiilor erau trenulețele de lemn și păpușile din cârpe sau pluș (Stoffbobbe). Cu timpul, au apărut și caii pe băț de lemn și balansoarul sub formă de cal.

Abia în secolul al 19-lea a apărut simbolul actual al Crăciunului, bradul împodobit. Tot atunci, târgul de Crăciun a căpătat, în mare, aspectul pe care îl are și astăzi.

 

Pe vremuri, băieții trimiteau o cutie cu prăjiturele ca: Brenten (biscuiți pătrați), Bethmännchen (prăjituri cu marțipan) și Quetschemännchen (figurine din prune și nuci) către fata pe care o plăceau. Dacă fetei îi plăcea de băiat, păstra dulciurile. Returnarea lor către expeditor era un semn clar de refuz.

Se știe că Goethe era mare amator de dulciuri din Fankfurt, iar mama sa îi trimitea des pachete de Crăciun cu prăjiturele atunci când el locuia în Weimar.

Târgul și-a schimbat locul de câteva ori, în timpul celui de-al 2-lea război mondial și prin anii 60-70 în timpul lucrărilor la metroul din Frankfurt.

Caruselul atrage mulți copii și are mai degrabă un aer nostalgic.

Mâncarea

Nu cred că ne-a fost vreun moment foame cât am stat în Frankfurt. E greu să reziști  celor peste 50 de standuri cu mâncare și 30 cu dulciuri: hai să încercam și aia, și aia… dar aia ce-o fi?

Cel mai tare ne-au atras grătarele imense, suspendate: Holzkohleschwenkgrill. Eram hipnotizați. Pe grătar, bineînțeles ca erau mulți cârnați (Bratwurst), că doar suntem în țara wurstilor. Dar mai erau și bucăți de carne cu miros de fum, suculente, servite pe un codru de pâine, ca la țară.

Am mai încercat și căsuțele unde se servește fondue de brânză (Feuerzangenbowlestände) cu dumicați de pâine.

Multe multe opțiuni de gustări: Maronen (castane coapte), Bethmännchen (bomboane cu marțipan), Waffeln (vafe/gofre), Reibekuchen (clătită din cartofi), pâine unsă cu untură dar și opțiuni internaționale ca: Poffertjes (clătite belgiene), Crepes (clătite), Langoș, Maiskolben (porumb fiert), Quiche Lorraine.

și de băut, bineînțeles Glühwein servit într-o Weihnachtsmarkttasse (ceașcă specială de Crăciun) care poate fi păstrată ca amintire sau returnată.

Concluzii:

Târgul de Crăciun din Frankfurt este foarte frumos atât în timpul zilei cât și noaptea. Oamenii umplu piața de veselie și bună dispoziție (e posibil să fie și de la vinul fiert). Atmosfera de Crăciun, prezența dulciurilor și cadourilor, te fac să te simți ca în copilărie.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.