Suedezii sunt niște norocoși că provin dintr-o țară atât de frumoasă, zău! Primul pas făcut pe pământ suedez a fost în Malmö, fiind convinși de un vechi prieten să ne luăm bilete de avion, că merită. Și merită, nu doar pentru multele obiective turistice din Malmo, ci și pentru cele de lângă. Povestim mai jos pe larg.
Malmö este un oraș vechi, având mare influență în regiunea Scaniei încă de pe vremea când teritoriul Suediei era ocupat de danezi. Ieșirea la mare i-a asigurat prosperitatea, iar portul fortificat Malmö a dominat comerțul în zonă până când Copenhaga s-a dezvoltat suficient de mult încât să-i ia locul. Malmö a redevenit teritoriu suedez după mulți ani de război, în 1658. Un loc puțin subestimat, Malmö și-a schimbat greu imaginea de oraș industrializat, cam plictisitor în ochii unora.
Principalele obiective turistice din Malmo
Pornim din zona centrală (Gamla Staden – centrul vechi), dominată de clădiri și case istorice, unele dintre ele datând chiar din secolul 15. Cele mai importante:
Stortorget și Rådhuset (piața centrală și primăria)
Epicentrul orașului este chiar în Stortorget, piața centrală mărginită de case ale breslelor și primărie. Primăria, Radhuset, nu se vizitează și deci poate fi admirată numai pe dinafară. Îmbinare a 3 stiluri arhitecturale, clădirea a fost construită în 1546, a căpătat elemente neoclasice în 1812 și aspectul de astăzi (stil olandez renascentist) în 1869. Fațada este decorată cu numeroase statuete, reprezentând vechile ocupații ale cetățenilor orașului (comerț, transport maritim, agricultură și artizanat) în centrul cărora se află sculptura zeiței Justiției, Themis. La subsol se află o mică închisoare (acum nu mai funcționează) și o tavernă (Rådhuskällaren) ce încă e deschisă pentru clienți.
Rezidența Guvernatorului e reprezentată de 2 clădiri din secolul 16, cu fațada modificată în secolul 19.
Faxeska gården, casa unui burgez, construită pe la 1760 și renovată în 1910.
Hedmanska gården, casa unui comerciant, veche din secolul al 16-lea, pe structură de traverse din lemn. Curtea interioară datează “doar” din 1720. O bijuterie!
Diedenska huset, o casă încremenită parcă în timp (1620-anul construcției).
Thottska Huset, cea mai veche casă cu traverse din lemn din Malmö, construită în 1558.
Västra hamnen
Västra hamnen (portul vestic) este un cartier nou și la modă din Malmö. Este construit lângă malul mării, în zona industrială a portului. Totul a pornit în anul 2001, cu Bo01, o expoziție uriașă de locuințe. La scurt timp și-a făcut apariția Turning Torso, clădirea-emblemă a orașului Malmö. Cartierul este gândit ca un exemplu de sustenabilitate în mediul urban și este în creștere. Stilul modern și prietenos al construcțiilor aduce calitate în viața locuitorilor acestui cartier.
Pe noi ne-au atras geamurile imense ale locuințelor, ce lasă curioșii ca noi să tragă cu ochiul la organizarea interioară a apartamentelor, plus integrarea apei și a spațiilor verzi în peisaj. Cred că e o adevărată plăcere să locuiești sau să lucrezi în această zonă.
Toată zona e perfectă pentru plimbat și recreere: din loc în loc există chiar și balustrade ce coboară în apă, pentru a face scăldatul de vara mai accesibil.
Turning Torso
Turning Torso a fost proiectat de către Santiago Calatrava cu scopul de a fi atât un bloc de locuințe, cât și o “bijuterie arhitecturală”. Cu cei 190 de metri înălțime ai săi, clădirea turn domină zona și atrage privirile. De aproape, clădirea pare că se sucește și se răsucește sub ochii noștri.
Ribersborg
Ribersborgsstranden este zona verde chiar de lângă Västra hamnen: 3 km de plajă, apă de mică adâncime, loc pentru joacă, plimbat câinii, skatepark, windsurfing, înot și cam orice activitate în aer liber. Din loc în loc, pontoane se lungesc în mare, ducându-ne pașii mai aproape de locurile de scăldat. Vara sunt chiar și 18°C în apă ;)! Plaja Ribersborg se află la mai puțin de 10 minute de mers cu bicicleta, pornind din centru.
Ribersborgs Kallbadhus este un complex aflat în larg, accesibil pe o pasarelă de lemn (la 300 de metri de mal). Aici se răsfață suedezii încă din 1898 la saună, masaj, loc pentru scăldat, șezlonguri de stat la soare, cafenea și restaurant. Accesul doamnelor este separat de cel al domnilor, pentru că această saună este un loc unde se practică nudismul.
Podul Öresund (Øresund Link)
Podul Öresund (Øresund Link) este vizibil din cartierul vestic, iar apusurile cu el pe fundal sunt legendare. Construit în anul 2000, este una dintre cele mai de amploare construcții europene: un pod lung de 8 km, o insulă artificială de 4 km (numită Pepparholmen) și un tunel de 4 km lungime. Podul a fost un factor important al creșterii economice din zona Öresund. Ce mai e de reținut: Podul Öresund leagă 2 țări: Suedia și Danemarca, făcând călătoria dintre Malmö și Copenhaga să dureze aproximativ 20 de minute.
Parcuri din Malmo
Slottsparken (parcul castelului, inspirat de parcurile americane), Kungsparken (parcul regelui, chiar în centrul orașului; pe vremuri aici era un cimitir), Pildammsparken (cel mai mare parc din Malmö , în fiecare primăvară o alee cu peste 10.000 de flori este atracția parcului).
Concluzia noastră despre Malmö
e una pozitivă: e un oraș ce pune accent pe calitatea vieții, pe integrarea naturii în viața locuitorilor. Se observă implicarea unor arhitecți ce au pus în ordine zona urbană, astfel încât totul pare armonios integrat și nimic nu pică precum nuca în perete. Ne-a plăcut enorm să străbatem orașul la pas (cu bicicleta cred ca e și mai și: o adevarată vânatoare de obiective turistice din Malmo), să ne pierdem pe străduțe, printre case, să ne oprim la o cafenea în port sau să căscăm ochii pe plajă. Musai de vizitat și de revenit!
Malmo e acel gen de oraș în care mi-aș dori să locuiesc într-o bună zi. Este curat, îngrijit, aerisit, cu străzi impecabile, piste spațioase pentru bicicliști și spații verzi. Un oraș pe care abia l-am vizitat și de care mi-e dor, contrastul cu Bucureștiul fiind de-a dreptul izbitor.