Trafalgar Square

Pe jos prin Londra – ziua 2

Prima zi am petrecut-o pe un traseu ce bifeaza principalele atractii turistice din Londra. Aceasta este a doua zi m-am departat putin de centru, dar tot in centru am ramas. Asta pentru ca centrul Londrei e urias. E vineri, iar orasul e vizibil mai aglomerat datorita turistilor ce au sosit in city break-uri, dar si a londonezilor ce se bucura de o zi cu program scurt.

London view

Tot London Waterloo este punctul de pornire, insa traseul e altul:


View Larger Map

Nici n-am pornit bine, ca am si facut prima oprire: la Southbank Centre e Realfood Market de vineri pana duminica. Nu am putut rezista: pe toate aleile erau standuri cu mancare adevarata preparata in fata clientilor: mexicana, spaniola, britanica, indiana, arabeasca, portugheza. Multe natii s-au adunat aici la un fel de festival culinar improvizat si mi-a fost greu sa fac poze caci eram cu privirea in toate partile dupa mancaruri delicioase si era si foarte aglomerat. In final, am impartit un mong dal dosa cu ghida mea 😉 si mi-am promis ca voi reveni cu co-autorul acestui blog care e si el, la fel ca mine, mare mancacios.

Realfood Market London
Realfood Market London

O zi frumoasa ca aceasta merita petrecuta la pas, caci sunt multe atractii turistice din Londra ce pot fi vazute de afara. Pasii ne-au indreptat mai departe catre Trafalgar Square. Nu e chiar ce aveam eu in minte, e ceva mult mai maret (si popular se pare): o piata imensa in centrul orasului, incadrata de cateva fantani arteziene, Galeria Nationala si  coloana lui Nelson. Aceasta coloana comemoreaza moartea amiralului Horatio Nelson care a pierit in batalia de la Trafalgar in 1805; atunci, 27 de nave britanice au infruntat si invins 33 de nave franceze si spaniole conduse de amiralul Villeneuve. Flota francezo-spaniola a pierdut 22 de nave, in timp ce britanicii nu au avut nicio pierdere. Nelson, care se afla pe HRM Victory, a fost impuscat de catre un muschetar francez, insa interesant este faptul ca Villeneuve a participat la inmormantarea adversarului sau.
Galeria Nationala este un muzeu de arta ce gazduieste o colectie de peste 2300 de tablouri realizate intre anii (aprox) 1250 si 1900. Colectia principala apartine poporului Regatului Unit si poate fi vazuta gratuit.

Trafalgar Square
Trafalgar Square

De aici am pornit spre Piccadilly Circus, o intersectie aglomerata centrata in jurul fantanii Shaftesbury Memorial Fountain, in varful careia se afla statuia lui Eros. Nu am stat mult aici, am pornit mai departe pe Regent Street si apoi pe Oxford Street, admirand vitrinele.

Usor-usor am ajuns in Soho, cartier a carui reputatie s-a schimbat dramatic din anii ’80 incoace. Desi pentru 2 secole acesta a fost locul preferat al amatorilor de curtezane si alte activitati nocturne, acum Soho tinde spre un aspect posh. Multe afaceri din domeniul fashion-ului si-au deschis aici magazine de lux, zona e plina de birouri ale agentiilor de media, restaurante, pub-uri, cluburi si cafenele cu program prelungit, insa putine localuri amintesc de traditiile din trecut.

Barul John Snow din acest cartier aminteste despre o perioada neagra din istoria Londrei, epidemia de holera din 1854 de pe Broad Street. Epidemiologul a studiat fenomenul si si-a dat seama ca boala se raspandea prin intermediul apei contaminate. Reteaua de canalizare a orasului nu ajusese pana in cartierul Soho si multe subsoluri de case aveau haznale care dadeau pe dinafara. Asa ca guvernul londonez a decis sa arunce deseurile in Tamisa, actiune ce a dus la contaminarea resurselor de apa ale orasului. Dupa descoperirea cauzei, s-a purces la construirea de facilitati sanitare imbunatatite, incepand cu sec. XIX. Ca fapt divers, inainte de aceasta descoperire, se credea ca holera se transmite din cauza aerului imputit. John Snow a facut legatura dintre apa contaminata si boala chiar inainte ca Luis Pasteur sa dezvolte teoria microbilor purtatori de boli, 7 ani mai tarziu.

Ne-am mai plimbat o vreme pe stradute, iar la lasarea serii ne-am indreptat spre British Museum, care vinerea are programul prelungit pana la ora 20:30 Un muzeu complex, dedicat istoriei si culturii umane, cu peste 8 milioane de exponate doar in colectia permanenta. Exponatele provin de pe toate continentele si ilustreaza evolutia culturii umane de la inceputurile sale si pana in prezent. Se spune ca pasionatii ce intra in muzeu dispar acolo pentru totdeauna, atat de mare si de cuprinzator este British Museum.  Ar fi multe de spus despre acest loc, dar concluzia mea e ca dureaza probabil o saptamana ca sa treci superficial prin toate departamentele. Eu mi-am dorit sa vad mumiile egiptene si moai-ul Hoa Hakananai’a din Insula Pastelui. Restul le-am lasat pentru o vizita viitoare in care planuiesc sa ma pierd prin muzeu cel putin o zi intreaga. La fel ca si la Galeria Nationala, intrarea e libera la colectiile permanente, adica in cea mai mare parte a muzeului.

Hoa Hakananai'a moai
Hoa Hakananai’a moai

Persia si Egiptul Antic
Persia si Egiptul Antic



One thought on “Pe jos prin Londra – ziua 2”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.