Una dintre dilemele călătorilor ce caută vara în miez de iarnă este cum e vremea în Tenerife. Și e bine să te informezi înainte de a lua biletele de avion, ca să știi la ce să te aștepți. În general, Insulele Canare sunt cunoscute drept locul “primăverii eterne“, căci temperatura medie anuală este de 21° Celsius. Aici sunt peste 3000 de ore de soare anual (din 4800 de ore de lumină de zi).
Așadar, legat de vremea în Tenerife, se știe că de-a lungul anului, cu mici excepții, vremea este frumoasă. Mai ales în sudul insulei. Climatul blând se datorează curentului rece al Canarelor, care bate dinspre Sud-Vest și calmează puțin temperaturile mari ce se regăsesc de obicei la această latitudine (Insulele Canare se află relativ aproape de coasta de NV a Africii, cam în dreptul deșertului Sahara) .
Când vorbim despre vremea în Tenerife, trebuie să împărțim insula în două. În general, zona cu lipici la turiști se află în sud-vestul insulei: Los Cristianos, Playa de las Americas și Costa Adeje. În zona de nord, nord-est predomină așezările de localnici; tot aici se află și capitala, Santa Cruz de Tenerife.
Se înțelege de la sine că în centrul insulei, în zona vulcanului Teide, altitudinea este responsabilă de climatul montan. Se întâmplă ca iarna să ningă pe vulcan, fenomen pe care l-am prins și noi.
Iarna durează în Tenerife din noiembrie și până în martie, perioadă în care temperaturile sunt doar puțin mai mici decât vara (iunie-septembrie). Temperaturile scad rar sub 8°C, când se întâmplă să fie furtuni aduse de vânturile din Atlantic. Iarna sunt până la 6 ore de soare pe zi, comparativ cu vara, când se întâmplă să fie chiar și 12.
Vara, din iunie până în septembrie, temperaturile cresc în timpul zilei până pe la 27°C (bineînțeles că există și excepții, mai ales în zona de sud unde clima este mai uscată), iar noaptea scad puțin sub 18°C. Uneori, vântul cald din Sahara ajunge până la Insulele Canare, provocând adevărate valuri de căldură (s-au înregistrat 37°C în 2012).
Vremea în Tenerife în ianuarie-februarie
- în sud-vestul insulei, în primele 2 luni din an, vremea este puțin mai rece decât în restul anului, însemnând ca pot exista zile cu temperaturi de 10-15°C, zile noroase, ploioase sau vântoase. Deci luați în calcul faptul că e posibil ca vremea să nu fie frumoasă chiar toată perioada ianuarie-februarie. În mare parte din timp însă, e vreme de plajă: media temperaturilor pe timpul zilei este de 18°C, însă în multe din zile maxima depășește 23-25°C.
- în nordul insulei, în ianuarie și februarie predomină zilele ploioase și reci, soarele se zărește mult mai rar decât în sud.
Vremea în Tenerife în martie-mai
- temperaturile mai cresc puțin față de perioada anterioară, făcând o tranziție blândă către vară; cantitatea de precipitații se diminuează începând cu luna aprilie.
Vremea în Tenerife în iunie-octombrie
- având în vedere că vara în Tenerife coincide cu vara din Europa, acum se înregistrează maximele din termometre. Tot acum sunt și cele mai puține șanse de ploaie, adică spre zero.
Vremea în Tenerife în noiembrie-decembrie
- mulți turiști aleg această perioadă pentru a vizita Insulele Canare, deoarece vremea în decembrie în Tenerife nu e chiar cea mai rea de pe parcursul întregului an. E un fel de toamnă, o trecere de la temperaturile de vară către cele de iarnă (din ianuarie-februarie). Cam jumătate de lună se află sub semnul șanselor de ploaie, însă te rogi să nu fie chiar jumătatea în care ai rezervat tu 🙂 . În sud clar e mai cald și însorit decât în nord, fiind șanse destul de mari de a prinde o vreme prietenoasă, potrivită pentru plajă și baie în ocean. Este și perioada noastră preferată, ce poate fi mai plăcut să scapi puțin de frigul din România?
Informații utile despre vremea în Tenerife:
- exemplu de temperaturi medii în Sud: Costa Adeje.
- exemplu de temperaturi medii în Nord: Santa Cruz de Tenerife.
- temperatura apei nu scade sub 18°C. Fluctuațiile au loc în intervalul 19°C (ian, feb) – 24°C (sept, oct). ps. am scris și despre cele mai frumoase plaje din Tenerife 😉
- în februarie și martie nu e exclus ca furtunile de nisip din Sahara să aducă și să împrăștie nisip până în Insulele Canare. Vizibilitatea scade sub 200 de metri, iar imediat după o furtună de nisip de obicei urmează ploi.
- în luna ianuarie, media de precipitații în Tenerife este de 66mm, pe când în Gran Canaria e de 30mm.
- în noiembrie 2005, un uragan a lovit Insulele Canare, deși acest lucru se întâmplă extrem de rar.
- alizeul care bate prin Insulele Canare asigură multe nopți cu cer senin. Datorită acestor condiții ideale, în Tenerife se află unul dintre cele mai mari observatoare astronomice.
- cele mai mici prețuri la cazare și zbor se găsesc din noiembrie până în mijlocul lui decembrie. Începând cu mijlocul lui decembrie, în Insulele Canare este sezon în adevăratul sens al cuvântului, căci mulți europeni (mai ales britanici) vor să scape de frigul din țara natală. Sfaturi despre cum și când să îți organizezi o vacanță reușită în Tenerife găsești aici.
Niste corectii…
Merg iarna de iarna in insulele Canare, in sud – petru plaja, si stam 2 saptamani de Craciun. Vremea niciodata nu a scazut sub 20 grade ziua (22-23 e deobicei) si noaptea scade la 17. Problema sunt vanturile (30-50km/h e specific iernii, jumatate din timp asa l-am prins) si asta scade confortul termic: sa nu uitam ca insulele sunt doar niste pietre aruncate in mijlocul oceanului. Exista insa statiuni/locatii in mici golfuri intre coltii muntelui si asta izoleaza bine de vant si plaja acolo este minunata.
Am discutat cu localnici si 8 grade niciodata pe plaja din sud ( voi ati prins temperatura asta? unde si cand? ), dar zapada e sus pe vulcani ( e uimitoare imaginea de pe plaja sa vedem vulcanul cu zapada pe alocuri, doar e la 3 mii m altitudine).
Tot de la localnici discutie: ploua de 5-10 ori pe an in sud – practic e clima desertica. Eu nu am prins n icio ploaie dar prietena mea a ajuns cu 2 zile mai devreme si a prins ploaia: 2 ore. Nordul este mult mai verde.
Apa marii scade la 17 gr in sud, in februarie. Am vrut sa mergem si apoi am abandonat: in decembrie la 19-20 gr e ok pt fiica mea si sotul (pt mine e cal rece) dar 17 si pt ei e cam putin (ok, astia 2 s-au bagat si in marea nordului si ziceau ca e ok asa ca sa nu ii bagam in seama… –
As putea vorbi despre insule cateva ore …. Asa de mult ne place ca vrem sa ne cumparam locuinta acolo.
Multumesc pentru lamuriri 🙂 se poate sa iau din info de la tine sa completez in articol?
Eu am scris pe baza documentarii pe care am facut-o inainte sa merg in Tenerife. Normal ca exista si exceptii iar pt cineva care merge an de an acolo e mai usor de observat ce si cum.
Speram sa ajungem si noi mai des ca ne-a placut mult!
buna ziua. recomandati o cazare in sud vest?