Parc du Cinquentenaire

Retrospectiva unei vizite în Bruxelles

Guest post scris de Vera, căreia îi mulțumesc pentru că s-a lăsat convinsă să ne împărtășească impresiile ei despre vizita în Bruxelles. 🙂

Tot ce știam despre Belgia înainte de a vizita această țară a fost că seamănă mult cu Franța. Din păcate nu putem să confirmăm pentru că nu am fost încă în Franța, dar dacă este adevărat cu siguranță pot trage concluzia că merită și ea o vizită pe îndelete.

Așa că în lipsă de prea multe informații, am preferat să tragem propriile concluzii dintr-o scurtă excursie în Belgia.

1. Cum am ajuns la Bruxelles

Compania low-cost Ryanair zboară zilnic din București către Brussels Charleroi, așa că am pândit prețuri bune care au și apărut pentru luna octombrie. După ce perioada a fost stabilită a rămas să găsim soluții pentru a ajunge efectiv în Bruxelles având în vedere că orașul Charleroi este la 60 de km distanță. Cea mai ieftină soluție este să rezervați un loc în mașina unui belgian care face naveta și oferă locurile pe care le are libere pe Bla Bla Car. Dacă nu este posibil din cauză că nu sunt curse sau nu aveți încredere să călătoriți în mașina unui străin, există și tren dar și autocar dar la prețuri  mai mari, în funcție de cât de apropiat este momentul rezervării de data călătoriei.

2. Primele impresii.

La sosirea în Bruxelles am avut senzația de oraș modern și foarte bine securizat din moment ce în jurul Comitetului European (unde ne-a lăsat șoferul nostru) survola constant un elicopter.

Cu cât ne-am îndepărtat de acest centru al instituțiilor Europei, am observat stiluri de case foarte diferite de tot ce am cunoscut până atunci, într-un fel semănau cu casele de turtă dulce:

Majoritatea acestor case sunt foarte vechi, din perioada secolului 19 sau chiar 18, dar sunt foarte bine întreținute, cel puțin pe exterior. Pe partea interioară sunt multe într-o stare de renovare parțială, cum a fost și cea în care am fost noi cazați la un localnic. El ne-a arătat că vechiul prorietar a reparat partea electrică a clădirii dar el încă nu a modificat nimic pentru că este foarte costisitor.

Ca fapt divers, în multe locuri unde se renova am auzit replici în română și cu cât eram mai atenți, cu atât am putut confirma că multe firme din domeniul construcțiilor din Belgia angajează muncitori români.

3. Ce am vizitat In Bruxelles

Am avut la îndemână un ghid cu obiective turistice pe care am vrut să le și bifăm, restul orașului urmând să-l descoprim în stilul nostru, la pas și ca urmare a unui contact direct cu locuri de interes.

Deci primul loc pe care l-am căutat a fost Grand Place, care este o piață centrală unde se află și unul dintre simbolurile orașului: Primăria Bruxellului. în jurul ei sunt și alte clădiri istorice de o importanță asemănătoare (casele breslelor) care m-au dus cu gândul la bisericile aurite ale italienilor.

 

Puțin mai sus de Grand Place este Mont des Arts, care înseamnă “deal / munte al artelor” și este un sit istoric aproape de centru, de unde ne-am bucurat de priveliștea orașului și de o grădină spectaculoasă.

De aici  multe alte obiective sunt la distanță de câteva minute de mers:

  • Manneken Pis, un alt simbol al orașului unde este aglomerat tot timpul, inclusiv noaptea târziu.
  • Catedrala Sf. Michael și Sf. Gudula, care se poate vizita gratuit (mai puțin altarul) și care are o arhitectură încântătoare și un interior de neratat
  • Galeriile regale Saint-Hubert, unde se află cele mai frumoase dar și cele mai scumpe magazine de ciocolată belgiană, bijuterii și cadouri/suveniruri.
  • The Bourse (Stock Exchange), una dintre clădirile care ne-a impresionat cel mai mult, după cele din Grand Place, cu arhitectură în stil grecesc și leii de piatră care păzesc intrările . în apropiere atât turiștii cât și localnicii se opresc pe trepte sau la multitudinea de cafenele pentru a se odihni în drumul spre Rue Neuve, o altă stradă cu magazine, de data aceasta majoritatea fiind de haine : Zara, Bershka, Camaieu și Mall-ul City 2 Shopping Center.

 

Ceva mai departe de centru, dar la care se ajunge foarte ușor cu metroul este un alt obiectiv foarte cunoscut al Bruxellesului : the Atomium. Ne-am dorit să-l vizităm în principal pentru panorama pe care o oferă asupra orașului, dar am descoperit multe lucruri interesante în muzeul care se află în unele dintre sfere, iar în unul dintre tuburi ne-am putut imagina senzația pe care trebuie să o aibă cei din navele spațiale.

 

Deși sunt multe parcuri în Bruxelles, cel care ne-a plăcut cel mai mult a fost Parc du Cinquantenaire sau Jubelpark, deoarece combină perfect natura cu clădirile frumoase (Arcul de triumf de la capătul parcului), sculptura și muzeele din apropiere : Muzeul Regal al Forțelor Armate și Istoriei Militare și Car Museum (Autoworld).

 

Cel mai ciudat ‘obiectiv turistic’ l-am bifat într-o seară, în drum spre camera pe care am rezervat-o în cartierul Schaerbeek: în geamurile unor case erau femei dezbrăcate, majoritatea de culoare,  stând pe un scaun și asteptând clienți. Cu cât ne apropiam mai mult de Gare du Nord cu atât mai mare era mirarea : o stradă întreagă cu un Red Light District în toată regula, pe Rue d’Aerschot unde erau de data aceasta fete de toate rasele în vitrină, dar majoritatea caucaziene.

Cred că de neratat sunt:

  • Grand Place noaptea, când este foarte diferit, datorită luminilor ce îi dau un aer de oraș de poveste
  • degustarea unei vafe belgiene, care e total diferită de gofrele pe care le facem noi în casă;
  • testarea bucătăriei locale (noi am mâncat la Leon, dar nu cred că se încadrează la tipic belgian food…)

 

Ce ne-a uimit:

  • nu ne așteptam să întâlnim atât de mulți turci, marocani și alte nații musulmane. Mai mult decât atât, în timp ce europenii aveau majoritatea câte un câine , toate femeile musulmane tinere cărau după ele minim un copil… nu trebuie să fii statistician ca să tragi concluzia că în câteva generații vor deveni majoritari.
  • deși alături de musulmani erau și mulți africani, indieni, asiatici și est-europeni, nu ne-am simțit nicio clipă în pericol cu toate că am mers prin oraș inclusiv la ora 3 dimineața. Bineînțeles, ne-am luat măsuri de precauție cu privire la bani și alte lucruri de valoare, dar nu ne-au abordat oameni decât pentru a ne ajuta când ne vedeau cu hartă în mână.

Grand Place noaptea
Grand Place noaptea



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.