Schloss Linderhof

Castele din Bavaria: Schloss Linderhof

Linderhof este primul castel (dar mai degraba palat) din Bavaria pe care l-am vizitat cand primul nostru eurotrip, in 2010, am zis sa vedem ce mai exista in jurul Munchenului, intr-o racoroasa zi de iulie.

Regele Ludwig al II-lea a “risipit” toate veniturile regale cu constructia a 3 palate impresionante: Neuschwanstein, Linderhof si Herrenchiemsee. Intre 1863 si 1886, el a cheltuit aproximativ 8.500.000 de marci doar pentru construirea palatului Linderhof, singurul pe care a apucat sa-l si vada terminat. Desi atunci a fost declarat nebun, aceasta acuzatie a fost retrasa iar acum cred ca nemtii ii multumesc in gand pentru miile de turisti ce, atrasi de palate, contribuie zilnic la economia Germaniei.

Schloss Linderhof
Schloss Linderhof & gradinile

“Regele Soare” Louis al XIV-lea a fost un idol pentru Ludwig al II-lea, asa explicandu-se o oarecare asemanare a palatului Linderhof cu palatul de la Versailles (cu toate acestea, adevarata replica a Versailles-ului este palatul Herrenchiemsee). Atat la exterior cat si in interior sunt exista replici la scara mai mica a unor elemente din Versailles: gradina, scarile, sala oglinzilor, sala de mese, dormitorul regal. Multe din decoratiuni poarta simbolul soarelui, reprezentand absolutismul la care aspira Ludwig, idealul sau fiind o monarhie in care regele are putere totala, lucru care nu era compatibil cu Europa din jumatatea secolului XIX.

Turul palatului ne-a lasat fara cuvinte, caci nu mai vazusem nicaieri atata opulenta, lux, atentie la detalii. Intr-adevar, un palat potrivit pentru un rege pretentios si risipitor cum era Ludwig. Nu am facut poze inauntru, insa si acum avem in minte peretii acoperiti cu ornamente migaloase suflate cu aur, candelabrele impresionante ce dominau camerele, reflexiile ce se creau in sala oglinzilor, baldachinul captusit cu catifea albastra in care dormea Ludwig.

Iesind din palat, ne-au intampinat gradinile oficiale, simetrice si bine ingrijite, presarate cu sculpturi alegorice ale continentelor, anotimpurilor si elementelor naturii. Fantana din fata palatului elibereaza un jet de apa inalt de 25 de metri.

Plimbandu-ne prin gradini, am trecut printr-un pasaj verde si am ajuns la Venusgrotte, sau Grota lui Venus. Ludwig era mare fan al muzicii lui Wagner, poruncind sa i se construiasca aceasta mica pestera cu lac inauntru ca o ilustrare a primului act din opera lui Wagner Tannhäuser“. In acelasi timp, caverna indeplinea si rolul de imitatie a Grotta Azurra (Grota Albastra din insula Capri),  regele fiind multumit ca se poate plimba cu gondola aurita pe lacul artificial din grota. Cu ajutorul unor dinamuri s-a reusit iluminarea in culori schimbatoare, ceva nou pentru acele vremuri.

Turul nostru s-a incheiat cu cateva vederi ce le-am cumparat pentru a ne aminti de vizita la palatul Linderhof.

Schloss Linderhof
Schloss Linderhof
Schloss Linderhof
Schloss Linderhof

Schloss Linderhof
Schloss Linderhof



One thought on “Castele din Bavaria: Schloss Linderhof”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.