Canterbury

Canterbury este un oraș medieval din regiunea Kent și face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Arhitectura orașului este predominată de clădiri medievale și de cea mai veche catedrală din Anglia, Catedrala din Canterbury. Canterbury este și un centru comercial foarte mare atrăgând turiști din toată lumea ajungând astfel cel de-al doilea oraș vizitat din Anglia, după Londra.

De ce merită să vizitezi orașul Canterbury:

  1. Pentru istoria bogată a orașului
  2. Pentru abundența de obiective turistice
  3. Pentru mâncarea locală
  4. Pentru Festivalul din Canterbury

ISTORIE
Canterbury e un oraș vechi de aproape 2000 de ani, dar regiunea a fost populată încă din timpuri preistorice. Numele orașului semnifică “oraș fortificat al locuitorilor din Kent” și derivă din vechiul nume saxon “Cant-guar-landt”.

Mai jos am făcut un scurt infografic in engleza cu cele mai importante momente din istoria orașului în ordine cronologică:

OBIECTIVE TURISTICE
Canterbury Cathedral
în centrul orașului se află Catedrala din Canterbury, aceasta fiind locul de unde a pornit disputa între regii englezi și biserica catolică.

Istoria Catedralei este strâns legată de 2 nume: Sf. Augustine, primul arhiepiscop al catedralei, și Thomas Becket. Becket a fost omorât în Catedrală, în 1170, de către oamenii regelui Henry al II-lea din cauza exercizarii puterii bisericii în curtea regală. Acesta a fost înmormântat în Catedrală, iar la scurt timp după au fost raportate miracole, devenind astfel unul dintre cele mai importate locuri de pelegrinaj pentru creștinii din Europa.

în prezent, scaunul Ahiepiscopului din Canterbury este în Catedrală și pentru patru milioane de anglicani din lume această reprezintă “Biserica mamă“.

Printre cele mai importante caracteristici de vizitat din interior se număra:

    • Cripta (din păcate nu am putut să facem poze întrucât este interzis 😞)
    • Ferestrele cu picturi medievale pe sticlă
    • Mormântul lui Sf. Thomas Becket
    • Mormântul Prințului Negru (The Black Prince), sau fiul lui Edward al III-lea

Canterbury Norman Castle
Castelul din Canterbury este unul dintre cele trei castele regale din regiunea Kent, celelalte două fiind Castelui din Rochester și Castelul din Dover.

Prima era a castelului datează din 1066, iar inițial fost construit de normanzi din lemn. în secolul 12, sub suveranitate regelui Henry I, a fost construit castelul fortificat din piatră.

în prezent, castelul este deschis pentru public în toate zilele din an și este un punct turistic important al orașului, imediat după vizitarea Catedralei.

Dane John Gardens
între Castelul din Canterbury și centrul comercial se află grădinile lui Dane John.

Grădina datează încă din 1551 și prima oară a fost deschisă publicului în secolul 18. Aceasta este împrejmuită de o fortificație de piatră care se crede că datează din secolul 1.

Grădina nu este foarte mare, dar merită vizitată pentru o mic respiro de la agitația din centru și pentru panorama orașului vizibilă de pe cel mai înalt punct din grădină, de pe rămășițele cetății.

Canterury Roman Museum
Muzeul se află pe Buchery Ln, o străduță mică și aglomerată și dacă nu ești atent poți să treci foarte ușor pe lângă el. Chiar dacă este un muzeu mic, merită o vizionare, mai ales că  îți oferă o fereastră în viața romanilor din Canterbury.

Printre cele mai importante exponate din muzeu se numără:

  • Mozaicul
  • O reconstruire a unei piețe romane la scară 1:1, unde vei găsi figurine din ceară care sunt expuse în diverse ipostaze ca vânători de fructe, cizmari etc.
  • Artefacte romane escavate din regiune. în plus vei găsi și hartă orașului din perioada romanilor

Chiar înainte de plecare, există o secțiune unde poți face diverse activități arheologice: să îți construesti singur un mozaic, prin magneți, să escavezi diverse obiecte și să descoperi cum se foloseau anumite obiecte din casa romană.

Heritage Museum
Muzeul este localizat într-o clădire medievală, fostul spital pentru preoții săraci și încă și-a păstrat decorul și acoperișul de lemn. Este un muzeu foarte bogat în exponate și diversificat, iar aici poți descoperi comori Anglo-Saxone,exponate din perioadă Tudorilor, povestea lui Thomas Becket desenată de Oliver Postgate și chiar și un motor cu aburi (originalul motor “Invicta”).

BRUNCH IDEAS
Noi am vizitat toate punctele turistice într-o singură zi și nu am avut posibilitatea de a experimenta produsele locale. Am făcut o singură oprire pentru a mânca și am ales să mâncăm un brunch ușor dar consistent, de la o cafenea din centru. Am ales să ne orientăm după sugestiile propuse de Tripadvisor și am ales cafeneaua “Burgate Coffee House” și nu am fost dezamăgiți: cafeaua a fost excelentă, din fericire pentru mine aveau și opțiuni vegetariene pentru mâncare, iar produsele folosite au fost foarte fresh.

Noi sugerăm să nu mergeți la Starbucks, Costa sau alte lanțuri de cafenele și restaurante, pentru că orașul este abundent în cafenele cu specific local și cu un farmec aparte. Recomandăm cu încredere să încercați și suntem siguri că nu o să regretați! 🙂

CANTERBURY FESTIVAL

Canterbury Festival 2015

în Octombrie urmează Festivalul internațional de arte din Kent și este cel mai mare festival din regiunea de sud a Angliei. Din programul din acest an se anunță peste 200 de evenimente (cu sau fără bilet de intrare) printre care se numără piese de teatru, concerte, conferințe și expoziții, câteva dintre ele le recunoaștem de la Fringe (Festivalul de arte din Edinburgh).

Din păcate nu o să ajungem la el, dar ne-am gândit că este un eveniment care nu ar trebui ratat dacă vă aflați în oraș sau în prejur în acel moment.

IMPRESII PERSONALE
Când am plecat la drum către Canterbury, aveam așteptări destul de mari și o impresie foarte bună despre acest oraș. Ne așteptam să vedem un oraș mare, cu arhitectură aproape complet medievală (poate nu tot orașul, dar măcar centrul orașului), un oraș cu o istorie abundentă și cu un farmec local.
Când am ajuns, deși am luat un Park&Ride, care ne-a scutit de a sta în traficul intens din oraș și ne-a dus până în centru, primele impresii au fost că orașul este asemănător cu Oxford. Ah, dar cât ne-am înșelat! Ajunși în centrul orașului, care trebuia să fie o fereastră către istoria medievală anglicană, ne-am lovit de un mare centru comercial contruit sub clădirile vechi de peste 500 de ani.
Străduțele mici și pline de turiști, localnici, trubaduri moderni și vânzători ambulanți au făcut deplasearea greoaie către obiectivele turistice.


Orașul oferă multă istorie, dacă ai răbdare să o cauți și dacă nu ești distrat de către marile lanțuri comerciale. în schimb este un loc perfect de shopping, unde găsești branduri internaționale, dar de unde poți cumpăra și produse locale. Pentru istorie și cultură, trebuie să îți aloci timp și neapărat o hartă a orașului, fizică sau Google Maps. Noi recomandăm harta online pentru a nu pierde prea mult timp pentru orientare.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.