Marina Bay Sands & Singapore skyline

Singapore, date si logistica

Singapore este, pe scurt, un oras-stat-insula din sud-estul Asiei ce are putin peste 5 milioane de locuitori din care 75% sunt chinezi iar restul sunt malaezieni, indieni si euroasiatici.

Orasul modern Singapore pe care il vedem astazi se datoreaza infiintarii in 1819 de catre Sir Stamford Raffles a unui post comercial. De atunci pana la obtinerea independentei (1965), insula a fost pe rand sub ocupatia britanicilor (din 1824), a japonezilor (in timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial), a Malaeziei (2 ani, incepand cu 1963).
Incepand cu 1965, Singapore a cunoscut o evolutie uimitoare, din care nu se opreste nici acum: la nivel mondial este al 4-lea centru financiar, se afla intre primele 5 porturi ca marime, are cel mai bine cotat aeroport (Changi), iar economia sa “duduie”. Mai multe informatii despre Singapore gasiti pe wikipedia.

Moneda oficiala este Singapore Dollar si in martie 2014, 1 SGD~2.5 lei romanesti. Asta ca sa faceti mai usor calculele.

Limba oficiala este malaieza, insa toata lumea stie si engleza, ceea ce a dat nastere unui dialect numit Singlish, ce combina cuvinte englezesti, chinezesti si malaeziene.

Biletele de avion catre Singapore au fost cumparate la mijlocul lui ianuarie, pentru mijlocul lui martie. Oferta de 499 eur/pers a venit de la KLM, iar in datele pe care le-am vrut noi s-a nimerit ca zborurile sa fie operate de catre Air France, cu escala la Paris.
Zborul efectiv a durat: 3h (Buc-Paris) + 12-13h (Paris-Sgp), insa facand un total cu timpul petrecut cu conexiunile, am facut pe drum mai mult de 24 de ore.
Tip: este mai bine sa asteptati oferte de la o companie aeriana ce face escala in directia de mers (Qatar, Emirates etc), ca sa nu parcurgeti distante mari mergand in Europa de Vest pentru ca mai apoi sa va intoarceti spre Asia.

Hotelul la care am stat se numeste Santa Grand Hotel Bugis si am platit 725 SGD ~ 411 Eur pentru 5 nopti in 1 camera dubla + mic dejun, rezervata prin booking.com. Camera este micuta dar are tot ce trebuie: TV, WiFi, aer conditionat, sticle cu apa gratis, articole de toaleta (periute de dinti + pasta, betisoare de urechi, lama de ras, pieptene, sapun, sampon, gel de dus, papuci de casa). Piscina de pe acoperis a fost o surpriza placuta, caci uitasem de ea. E micuta, dar nu prea se inghesuie lumea la scaldat, asa ca intr-o seara ne-am racorit si noi acolo.
Tip: mare atentie cand rezervati camere la Singapore, caci de obicei cele mai ieftine camere nu au fereastra. Majoritatea hotelurilor au si camere fara fereastra la preturi mai mici, insa noi am preferat sa platim cativa $ in plus ca sa vedem lumina zilei.

Transportul in comun din Singapore este foarte bine pus la punct. Noi am folosit mai mult MRT (Mass Rapid Transit) si LRT (Light Rail Transit) (un fel de metrou/tren care merge si pe dedesubt si pe deasupra) si am platit de fiecare data calatoria, in functie de lungimea traseului.  Calatoria este incarcata pe o cartela magnetica ce e scanata atat la intrarea in statie, cat si la iesire. Daca iesi la alta statie decat cea pentru care ai platit, trebuie sa mergi la un ghiseu ca sa achiti diferenta de tarif.
Nu prea am vazut aglomeratie in metrou, dar nici nu am circulat la ore de varf. Statiile subterane au aer conditionat iar cele supraterane au ventilator. Exista panouri de plexiglass care separa sinele de statie, se deschid o data cu usile trenului si au dublu rol: impiedica sinucigasii sa se arunce in fata metroului si previn imprastierea prin tunel a aerului conditionat din statii.
O observatie interesanta este ca metrourile nu au conductor. Calatorii se pot deplasa la capetele trenului, unde se afla iesirile de urgenta si pot privi traseul prin tunel.
Nu am mers cu autobuzul, desi am vazut multe autobuze prin oras: majoritatea au etaj si toate sunt dotate cu aer conditionat. Nu prea am vazut oameni care sa stea in picioare in autobuz. Se mai poate calatori cu barca (bumboat) intre diferite puncte ale raului Singapore sau Marina Bay. Pretul unei calatorii incepe de la 3-4 SGD si ajunge pana la 22 SGD, cat costa o mini-croaziera de 40 de minute, ce acopera tot traseul.
Pentru transportul de la aeroport am mers cu trenul, urmand indicatiile de pe toandfromtheairport.com, un site foarte util.

Singapore Hop On Hop Off. Primele 2 zile ne-am plimbat cu autobuzul Hop On/Off, al carui tarif a fost 34 SGD/persoana pentru 2 zile si a inclus si o plimbare gratis cu bumboat-ul, care in mod normal costa 22 SGD. Autobuzul are 3 trasee si opreste in toate punctele in care sunt atractii turistice. Biletele se cumpara de la sofer.

Traficul se desfasoara lejer, pentru ca 85% din singaporezi nu detin masina personala si folosesc transportul in comun. Foarte putini localnici isi permit sa aiba masina, deoarece au nevoie de o licenta ce costa inca o data cat masina si se acorda prin licitatie o data la 10 ani. Licenta este valabila pentru o singura masina si poate fi reinnoita atunci cand expira, insa este mai avantajos ca o data cu reinnoirea sa se schimbe masina cu una mai noua. De aceea in Singapore exista numai masini noi, multe din ele hibride. De fapt, Singapore este al 2-lea exportator de masini second hand din Asia.

Sensul de mers este pe stanga si poate fi derutant chiar si dupa cateva zile petrecute acolo. Se acorda prioritate pietonilor, iar traversarea strazii cand semaforul are culoarea rosu este considerata infractiune.
Singapore are un sistem de plata pentru soferi, ce imparte orasul in mai multe zone si aplica tarife pentru traversarea acelor zone. Se numeste Electronic Road Pricing (ERP).  Tarifele difera in functie de zona si ora. Masinile au un fel de portofel electronic atasat vizibil, ce este scanat de catre niste mecanisme si se extrage o anumita suma din portofel, fara ca masina sa se opreasca din drum. Daca proprietarul nu are suficienti bani in portofel, primeste prin posta amenda.

Singapore este un oras in continua dezvoltare si desi totul este nou, se construieste foarte mult. Se lucreaza la dezvoltarea retelei de transport prin adaugarea de noi magistrale pentru MRT si LRT, se construiesc zgarie-nori (apartamente, hoteluri, sedii de afaceri) si in general sunt multe santiere si macarale, insa totul e foarte civilizat, bine semnalizat si fara noroi sau praf.

Ca tot vorbim de civilizatie: intreg orasul este foarte curat, nu ai voie sa fumezi aproape pe nicaieri, nu ai voie sa mananci sau sa bei in transportul in comun. Guma de mestecat este interzisa. Detinerea de droguri se pedepseste cu pedeapsa capitala.

Trecem la capitole mult mai placute, cum ar fi mancarea. Exista multe restaurante ce au specific Chinese, Malay, Indian, Japanese, Thai si European. Poti manca si scump si ieftin, dar intotdeauna bun.
Ca tacamuri, se folosesc furculita si lingura (niciodata cutitul): cu furculita in mana stanga se taie si separa, apoi se impinge mancarea in lingura in mana dreapta, cu care de fapt se mananca.
In restaurantele cu specific indian se mananca cu mana, insa intotdeauna cu dreapta deoarece cu mana stanga se tin lucrurile murdare. Se mananca de obicei in centre hawker unde sunt mai multe standuri de unde poti lua mancare, iar mesele sunt in mijloc, la comun.
O veste buna pentru vegetarieni: sunt foarte multe optiuni de a manca, datorita existentei indienilor si budistilor, care sunt vegetarieni.
Cateva feluri de mancare interesante:

  • chilli crab (Malay + Chinese) – un crab intreg, acoperit cu sos de ardei iute
  • kaya (Malay + Chinese)   – un fel de dulce de leche facut cu lapte de cocos, oua si zahar
  • laksa (Malay + Chinese) – taitei de orez intr-o supa foarte iute din lapte de cocos si curry
  • satay bee hoon (Malay + Chinese) – vermicelli (fidea) de orez cu sos de arahide si chilli
  • nasi lemak (Malay) – mic dejun malaezian, format din: felii de castravete, ou fiert, ansoa prajite, orez, arahide, sos de chilli si o carne (pui, vita)
  • satay (Malay) – frigarui condimentate de pui, oaie sau vita
  • bak ku tech (Chinese) – supa clara de coaste de porc
  • char kway teow (Chinese) – taitei trasi la tigaie in sos brun
  • hainanese chicken rice (Chinese) – un piept de pui gatit la aburi servit cu orez, castravete, sos de soya si chilli si o ceasca de supa de pui
  • fish head curry (Indian) – curry dintr-un cap imens de peste
  • durian – fructul national, ce se aseamana la gust cu mancatul unei inghetate de usturoi deasupra unul canal. Yummy, nu?

Sentosa este o mica insula la sud de Singapore, ce este destinata distractiei.  Exista mai multe moduri de a ajunge acolo, insa cel mai popular este monorail-ul pe care il poti lua din Vivocity Mall (costa 4 SGD/persoana).
Transportul pe insula este gratuit (monorail, autobuz, beach tram, biciclete) dar poti ajunge si pe jos la principalele atractii: parcuri, rezervatii de pasari, pesti, fluturi, plaje exotice cu palmieri si nisip fin.

Gradina botanica din Singapore se viziteaza gratuit si se intinde pe o suprafata de 74 de hectare.  Este impartita in mai multe zone si dureaza o zi parcurgerea lor in ritm alert: padurea tropicala, gradina evolutiei, gradina de ghimbir, centrul botanic, gradina copiilor, gradina de bougainvillea, gradina de foioase, gradina de plante parfumate, gradina de plante vindecatoare, gradina de orhidee, gradina de plante aromatice si multe multe altele.

Marina Bay Sands Skypark este platforma sub forma de barca de pe acoperisul hotelului Marina Bay Sands. Se afla la etajul 56, costa 23SGD o urcare cu liftul si ofera o priveliste impresionanta asupra orasului. Piscina fara margine e rezervata pentru clientii hotelului.

Tip: Cand te plimbi prin Singapore e musai sa ai la tine: sticla de apa, ochelari de soare, umbrela. E mai tot timpul soare, mai si ploua torential din cand in cand, iar umiditatea este foarte mare.

Las aici si lista de cheltuieli pe care le-am facut in Singapore, pentru posteritate. Nu mai fac totalul, ca ma sperii.

  • bilete KLM: 4584 lei
  • cazare 5 nopti Singapore (Santa Grand Hotel Bugis): 1946 lei
  • mancare, transport, distractie, suveniruri, iFly etc etc: 2281 lei

Lucruri interesante despre Singapore:

Nu este necesara vaccinarea impotriva febrei galbene atunci cand se calatoreste in Singapore. Tantarii pot transmite febra dengue, dar este putin probabil. Se recomanda folosirea spray-ului anti-tantari.

Tantarii au fost eradicati aproape in totalitate din Singapore si pentru a pastra aceasta stare este interzisa abandonarea pe spatiul public a surselor de apa dulce (sticle, pahare) care pot prolifera inmultirea tantatilor.

O data pe an, Singapore este gazda unui Grand Prix nocturn de F1 ce se desfasoara o parte pe un circuit dedicat si o parte pe strazile din oras.

Exista peste 50 de piscine in aer liber, cu un tarif modic de intrare (2 SGD) unde te poti bronza si relaxa inotand.

Exista un mall (Mustafa) ce este deschis non-stop.

O noapte la Marina Bay Sands hotel costa de la 380 SGD in sus.

Gradina botanica este deschisa de la 5 dimineata pana la miezul noptii, in fiecare zi a anului si se viziteaza gratuit, cu exceptia gradinii nationale de orhidee unde se plateste 5SGD intrarea.

Se aplica pedeapsa cu moartea celor condamnati pentru trafic, fabricare, import sau export de droguri. Posesia urmatoarelor cantitati este suficienta pentru a fi condamnat: mai mult de 15 g de heroina, 30 g de morfina, 30 g de cocaina 500 g de canabis, 200 g de rasina de canabis sau 1,2 kg de opiu. Consumul neautorizat se pesepseste cu 10 ani de inchisoare, amenda de 20.000 SGD sau ambele.
Unele infractiuni se pedepsesc aplicand bataia cu batul: intrarea ilegala in Singapore, sederea mai mult decat permite viza, vandalism, furt, viol.

Alcoolul este foarte scump din cauza taxei pe vicii si se consuma numai in incinta unui restaurant/bar.

Bacsisul este descurajat in mod oficial de catre guvern si in general nu se practica. Se poate lasa totusi restul primit in monede.

Singapore protejat impotriva dezastrelor naturale: nu exista falii in apropiere si nu se produc taifunuri, tsunami si tornade in zona.

Apa de la robinet este potabila. (dar are gust cam nasol)

Temperaturile sunt constante pe toata perioada anului: 32-33°C in timpul zilei si 24-26°C in timpul noptii. Umiditatea este ridicata, atingand uneori si 90%.

Cea mai mica temperatura din Singapore a fost inregistrata in 1934 si a fost de 19.4°C.

Afisarea publica a afectiunii este dezaprobata, iar femeilor le este interzis sa se afiseze topless, chiar si pe plaja.

Standardul prizelor este British BS1363 cu 3 pini, soclu rectangular (230V/50Hz) si se gasesc adaptoare pentru modelul european la aproape orice magazin.

Pentru cumparaturi ce nu depasesc strictul necesar, exista reteaua de magazine 7-11.

Sunt 5 religii predominante: budism, crestinism, islamism, hinduism si taoism.

Sentosa Siloso beach
Sentosa, Siloso beach

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.